Lussebulle med mandelmassa och kesella

20151120_161527

Dessa lussebullar är enkla att göra och jättegoda. 

Gör så här:

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg (1 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg + 1 ägg till pensling
  • ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)
  • ca 400 mandelmassa
  1. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Smula i jästen när temperaturen är ca 37˚C.
  2. Sikta alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ihop vetemjöl, socker, salt, saffran med en gaffel. Blanda i ägg och kesella i mjölkblandningen och häll sen i de torra ingredienserna medans man arbetar ihop degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter. Riv mandelmassan medans degen jäser.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till en rektangel. Lägg mandelmassa på ena halvan av den utrullade degen. Vik över den del som det inte är något på. Skär sen i ca. 2 cm breda bitar. Snurra degremsan och forma den till en lös knut. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
  4. Till pensling: Pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk. Det blir ca. 35-45 bullar beroende på hur stora bullar man gör.

2 kommentarer på “Lussebulle med mandelmassa och kesella

  1. Pingback: Laddar inför julen - Familjen Persson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.