Första julskinkan kokas

20151201_093012Då var det dags att koka årets första julskinka. Får se om spisen håller. Jag gjorde nämligen sönder en spis ett år då det kokade över alldeles för mycket.

Så här kokar och griljerar man en julskinka:

  1. Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Stick in en termometer så spetsen hamnar på den tjockaste delen av skinkan. Ställ termometern på 68-75 grader beroende på hur saftig man vill att den ska vara.
  2. Lägg den i en gryta med vatten så det täcker hela skinkan. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
  3. Låt det koka upp. Sänk sen värmen. och låt det sjuda tills skinkan har rätt temperatur. Ös på med mer vatten så det hela tiden täcker skinkan. Det tar ca. 1 timme per kilo att koka.
  4. När den har rätt temperatur. Ta upp skinkan och låt den svalna något. Klipp bort nätet och skär bort svålen. Spadet kan man spara om man vill ha till det till doppspad. Går också bra att frysa.
  5. Griljera skinkan när den svalnat lite. Blanda 1 ägg med 2 msk senap. Pensla detta på skinkan och strö sen över lite ströbröd.
  6. Griljera skinkan i mitten av ugnen på 225 grader i ca. 10-15 min. Tills det har fått fin färg. Kyl sedan ner skinkan snabbt.

En kommentar på “Första julskinkan kokas

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.