Familjen Bernadotte

När jag hade läst färdigt om Jean Bernadotte var jag bara tvungen att läsa vidare om släkten Bernadotte. Arne Norlin har skrivit Familjen Bernadotte-makten, myterna, människorna.

Författaren förklarar och reder ut massor av frågetecken kring familjen Bernadotte. Vem var det som hade ryktet om sig att vara homosexuell? Vilka kungahus är familjen Bernadotte släkt med? Varför heter den berömda gröna tårtan, princesstårta? Varför heter det kungens kurva vid IKEA i Stockholm? Vem lät bygga Solliden och varför? Vem lät bygga Sofiero och varför? Vem har egentligen skrivit melodin till den berömda studentlåten: sjung om studentens lyckliga dar? Varför heter det karl-johansvamp?

Familjen Bernadotte

Familjen Bernadotte, av Arne Norlin

Många har samma namn i ätten Bernadotte och det hade lätt kunnat bli rörigt men författaren har skrivit boken i kronologisk ordning, en generation i taget. Vilket gör det lätt att hänga med i släktträdet.

Man får följa utvecklingen när kungar hade makten till nutid då kungahus är ett ansikte utåt och är ett minne av vår historia. I boken beskrivs också hur samhället förändrades och hur kungligheternas uppfostran och skolgång sett ut. Sverige har verkligen kommit långt på 200 år t.ex. som att prins Daniel varit pappledig, det är något som skulle ansetts mycket liberalt för bara drygt 200 år sedan.

Naturligtvis är min favorit av alla i Bernadottefamiljen vår kronprinsessa Victoria. Men om jag ska bortse från henne så är prins Bertil och Folke två ”Bernadotte” som man bara måste läsa om. Prins Bertil levde sambo med Lillan i 30 år för att rädda monarkin och Folke var med i operation vita bussarna under andra världskriget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.