Min träning just nu #8 samt Billingens Långlopp

Då har januari passerat och vi är inne i februari. En månad kvar till Vasaloppet.
Min träning under januari har gått bra, inga sjukdomar att prata om så jag har kunnat hålla en hög och jämn träningsnivå varje vecka på mellan 7-10 timmar.

Så dags för Billingens långlopp 42km i Skövde. Jag visste att det skulle bli svårvallat då det dagen/kvällen före loppet kom upp mot 15 cm nysnö. Swix vallatips på fredagskvällen visade en blandning av 4 olika burkvallor (VG30, V30, VR55N och avslutningsvis VX53). Jag följde deras tips och kom till Billingen redan strax före 09:00 för att hinna testa skidorna på ”teknikspåret”. Övriga spår var stängda då arrangören misstänkte att det skulle bli lösa spår under loppet.
Vädret var 0-gradigt och mulet men ingen nederbörd. Resultatet av mina tester visade bra glid men att nysnön som nu var ”kramsnö” satte sig lite under fästzonen.

Klockan 10:00 fick vi placera ut våra sidor i startgrupperna, jag hamnade ganska långt fram i startgrupp 2 och när starten gick kl 11:00 strulade det lite i första lilla backen genom ett fall av en åkare framför mig. Därefter tycker jag det flöt på bra. Vi hade tre spår hela vägen runt den 7 km långa banan som skulle köras 6 varv. Det var egentligen bara tre ”brantare” backar, tyvärr saxades dom sönder direkt så vi med fäste också tvingades saxa. Efter varje krön fick man ”sparka” loss den snö som fastnat i burkvallan så gott man kunde och allt fick man förstås inte bort men tyckte ändå glidet var helt ok dom första fyra varven.

Dom sista två varven var en plåga. Spåren hade nu blivit rejält sliriga och detta i samband med att man naturligtvis började bli trött var ingen jättebra kombination. Jag tappade från en snitthastighet på dryga 16 km/ till dryga 15 km/h på dom två sista varven. Gick i mål på 2 timmar, 43 minuter och 24 sekunder. Placeringen blev 110 av deltagarna i tävlingsklassen (147:a totalt av 409 startande i 42 km-klassen) vilket jag tycker är ett bra resultat.

Avslutningsvis vill jag ge lite ris och ros till arrangören.
+ Välplanerad tävling, fantatiskt att få tre spår i bredd längs hela konstsnöspåret. Dom gjorde det bästa av situationen och det är inte mycket att göra när det snöar rejält dagen före ett lopp.
+ Snabb och smidig utlämning av nummerlapp och chip.
+ Bra med banan och kexchoklad vid målgång för att snabbt få i sig nånting.
+ Trevliga funktionärer

– Ingen vätska förrän efter två slutförda varv (14 km) och det är alldeles för lång tid utan energipåfyllning.
– Saft istället för sportdryck vid vätskekontrollen. Hade gärna sett ren sportdryck istället.

Tips! Efter vasaloppet kommer jag publicera ett inlägg där jag skriver om samtliga lopp jag deltagit i och ranka dom efter min erfarenhet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.