ubuntu: Montera ett windowsshare med cifs via fstab

Vill börja med att tacka Drakfot för hjälpen med att få till en montering av ett windowsshare på min ubuntu-maskin för att hantera backuper av filer och databaser. 🙂

Tänkte dra lösningen här lite snabbt för det är säkert fler som vill sätta upp en liknande lösning.

Om vi börjar på windowssidan så handlar det helt enkelt om att skapa ett helt vanligt windowsshare. Går bra att sätta behörigheter på sharet för lokal användare eller användare från AD (Active Directory). Båda funkar i ubuntu.

windowsshare

Du ger användaren Change + Read på själva sharet. I det här fallet väljer vi windowsuser från AD och döper sharet till windowsshare.

Därefter går vi till ubuntu-maskinen och skapar en mapp som vi därefter pekar mappningen till via fstab.

linuxshare

Vi skapar mappen windowsshare under /mnt men mappen kan ligga var som helst på filsystemet och heta nånting helt annat.

Nu ska vi skapa en fil som innehåller inloggningsuppgifterna till sharet på windowsmaskinen.
Vi jobbar som root och lägger därför filen direkt i /root. Döp filen till något passande, jag väljer att döpa filen till creds och kör chmod 0600 creds för att se till så enbart root kan läsa innehållet.
Filen creds ska innehålla två rader:
username=användarnamn
password=lösenord

creds

Vi skapar filen creds med t ex vi och lägger in två rader. username=användarnamn samt password=lösenord. Kör chmod 0600 creds på filen för att se till så enbart root kan läsa innehållet.

Nu återstår bara att lägga in mappningen i fstab och testa.
I fstab skapar vi en ny rad och lägger in följande data:

fstab

Vi skapar en ny rad i /etc/fstab och lägger till: //windowsserver/windowsshare /mnt/windowsshare cifs auto,rw,uid=33,gid=33,credentials=/root/creds 0 0

uid=33,gid=33 är id för www-data i mitt fall. Ni kan självklart montera som någon annan användare om så önskas. Då får ni kolla i /etc/passwd och /etc/group för att får fram korrekta id:n.

 

Spara filen och stäng den.
Kör därefter mount -a
Om allt gick bra bör du nu ha tillgång till windowssharet på /mnt/windowsshare. Verifiera åtkomst genom att placera en fil i mappen och se så den dyker upp på windowsservern.
Det kan du göra genom touch test.txt

Förhoppningsvis gick allt bra och du har nu tillgång till ett windowsshare i ubuntu och eftersom vi placerat mappningen i fstab så mappas den även efter omstart. Dessutom har vi skyddat inloggningsuppgifterna genom att placera dom i en separat fil under /root.

Håll till godo. 😉

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.