Anne Franks dagbok

Tänkte skriva lite bokrecensioner här på bloggen framöver. Då ett av mina intressen är att läsa om historia och fakta kommer mina bokrecensionerna handla om just detta.

Anne Franks dagbok

Jag minns hur vi såg en filmatisering av Anne Franks dagbok i skolan. Minnet av hur de levde gömda i en lägenhet i Holland var det enda jag egentligen mindes. Att fördjupa sig i andra världskriget och läsa om hur någon upplevde det kan man göra i denna bok.

Anne Frank skriver otroligt moget för sin ålder(13 år när hon börjar skriva dagboken). Denna självbiografi handlar om Annes innersta tankar och funderingar som hon inte kan dela med någon annan. Kitty som hon kallar dagboken för är den enda hon kan anförtro sig till. Hon beskriver hur tyskarna ställer högre och högre krav på b.la. judarna. Från att de kan ha ett jobb och gå i skola men att de måste ha judestjärnan på sig och leva efter en massa restriktioner till hur de måste leva helt avskilda från övriga världen.

I boken finns detaljerad beskrivningar om hur de flydde till den hemliga lägenheten. Hur de levde där och hur de fick vardagen att fungera på detta gömda ställe. Anne skriver gripande och man blir trollbindande av hennes sätt att skriva på. Hon lyckas beskriva miljö och personer väldigt noggrant och använder mycket svåra ord för sin ålder.

Boken berörde mig djupt och jag läste ut den på två dagar. Om man är intresserad av andra världskriget kan jag varmt rekommendera att läsa denna självbiografi.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.