Historik och kuriosa kring mina Vasalopp

Jag har vid fyra olika tillfällen kommit till start i Vasaloppet den första söndagen i mars månad.
Första gången åkte jag 2011 tillsammans med min vän och arbetskamrat Andreas. Min fysik inför det loppet var sådär. Hade som enda mål att ta mig dom 9 milen från Sälen till Mora.

Här bjuder på lite Historik och kuriosa kring mina Vasalopp.

2011

Första tävlingen på längdskidor skedde samma år i form av Ulricehamnsloppet 21km (ej seedningsgrundande) tillsammans med Urban. Var långt ifrån vältränad och vägde runt 96-97kg. Kyla och mycket snö gjorde att varvbanan mätte just 21km så det blev ”bara” ett varv. Dock var det grymt jobbigt och Urban åkte mer eller mindre i vilopuls runt mig men stöttningen och pushningen var grymt uppskattad från min sida. Hade Urban inte varit med vet jag faktiskt inte om jag hade genomfört dom 21 kilometrarna. 🙂 Efter loppet sa Urban att jag skulle klara vasaloppet. Något jag vid den tidpunkten var mycket skeptisk till.

För att få lite mer skidvana och tävlingskänsla åkte jag även ett seedningslopp i form av Ymerloppet (42km) i Borås. Banan mätte 10,5km så det blev fyra varv. Precis som i Ulricehamn var förutsättningarna perfekta. Kyla och stenhårda spår gjorde det förhållandevis lätt (om man varit tränad) att genomföra loppet. Vill minnas att jag tog mig i mål på ganska exakt fyra timmar. Efter detta kändes det bättre och känslan inför vasaloppet var att jag skulle klara det.

Dagen kom och den 6 mars 2011 stod vi på startlinjen i vårt allra första vasalopp. Jag längst bak i startgrupp 10 och Andreas i startgrupp 8. Vädret detta året var perfekt. -17 grader i starten och svag medvind samt solsken hela loppet resulterade i stenhårda spår hela vägen mellan Sälen och Mora. Jag tog mig i mål på supernabba 10 timmar, 34 minuter och 58 sekunder. 🙂

Historik och kuriosa kring mina Vasalopp, 2011, bild 1 Historik och kuriosa kring mina Vasalopp, 2011, bild 2

2013

Inställt på grund av sjukdom. :/

2014

Våra förhoppningar från 2011 med perfekta förutsättningar infann sig kanske inte riktigt 2014.
Vädret visade sin sämsta sida med plusgrader och barmark/lera vid sidan av dom obefintliga spåren. Både jag och Andreas tänkte väl att sämre än såhär kan det inte bli. Detta blev också året då jag tvingades bryta i Oxberg efter att ha brutit ena skidan halvvägs till Evertsberg. Åkte vidare en och en halv kontroll innan låret sa ifrån efter påfrestningen att ta all vikt. Att ta ”brytarbussen” var extremt jobbigt psykiskt.

2015

Nästa tillfälle kom året efter, alltså 2015. Då tillsammans med barndomsvännen Erik.
Jag seedade upp mig till startgrupp 8 via Västgötaloppet (42km) i Ulricehamn. Blev 10 varv. 🙂

Om det var dåligt 2014 så var det katastrofalt dåligt 2015. 🙂 Inte nog med att det var lerigt vid starten, det stod även vatten i ett flertal spår. Många fick alltså stå i vatten inför starten. Själv dränkte jag pjäxorna redan strax före första backen.

Historik och kuriosa kring mina Vasalopp, 2015, bild 1 Historik och kuriosa kring mina Vasalopp, 2015, bild 2

Detta år tog jag mig i mål på tiden 9 timmar, 37 minuter och 26 sekunder. Helt ok med tanke på förutsättningarna och ändå ca en timma snabbare än 2011 som erbjöd ultimata förutsättningar.

2016

Nu är vi framme vid årets Vasaloppet och det såg ut att bli ett nytt 2011 vädermässigt bara dagarna före det ”riktiga” Vasaloppet. Tyvärr blev det ungefär som 2014 med obefintliga spår hela resan mellan Sälen och Mora samt en hel del snöblandat regn. Seedningsloppet inför Vasaloppet gav mig i alla fall en start i startgrupp 7. Gick i mål på tiden 8 timmar, 16  minuter och 54 sekunder. Kul att träning gett resultat. Viktmässigt ligger jag strax under 85 kg och träningen fortgår. Mitt mål är självklart att varje år förbättra min tid och placering. Hoppas på ett riktigt härligt 2017 då jag, Andreas och Urban återigen (förhoppningsvis) tar oss från Sälen till Mora. 🙂

Historik och kuriosa kring mina Vasalopp, 2016

Sammanfattningsvis har jag alltså genomfört tre av fyra Vasaloppet jag deltagit i. Hoppas på ett gäng fler framöver och tränar nu för Vasaloppet 2017.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.