Historien om Sverige

Man upptäcker bara mer och mer saker man vill läsa om ju mer man läser. Dagar då man inte kan göra någonting är det fantastiskt att fördjupa tankarna i en bra bok. Historien om Sverige- från istid till framtid så blev de första 14.000 åren skriven av Herman Lindqvist är den senaste boken jag läst.

Historien om Sverige

Bokens tjocklek avskräckte mig inte. Drygt 700 sidor var den på. Jag fick låna om den tre gånger för att hinna läsa klart den. Att läsa denna maffiga bok är nog lika galet som att åka skidor nio mil.

Att Sverige har mycket historia med Danmark och Norge har man hört men att Sveriges och Finlands historia går hand i hand hade jag ingen aning om. Att det svenska språket vi talar idag endast är drygt 1000 år gammalt visste jag inte heller.

Boken beskriver verkligen från istid till framtid. Herman Lindqvist börjar boken med arkeologisk bevis från när isen från senaste istiden smälte och avslutar boken efter andra världskriget. Vilka regenter och religion vi haft beskrivs i en följsam text. Vad som hänt i övriga världen vid samma tidpunkter som Sverige skriver författaren också om i boken och man får en mycket bra helhets uppfattning.

Hela boken var intressant men jag tyckte lite bättre om sidorna om Vikingatiden, Gustav Vasa, Gustav Adolf den store, Karl XI och hur samhället förändrades.

På onsdag har Herman Lindqvist föreläsning om sin senaste bok ¨De vilda Vasarna¨ i Ulricehamn. Jag har bokat biljett och ser fram emot detta.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.