Fem tips inför renoveringen

Går ni i renoveringstankar? Då kommer här fem tips inför renoveringen.

Vi har gjort en totalrenovering av vårt hus och det finns vissa saker som underlättat hela processen för oss som vi hoppas kan hjälpa andra som går i samma tankar. Gör gärna dessa fem tips inför renoveringen.

Fem tips inför renoveringen

Ekonomi

Vårt val föll på att anlita ett byggföretag med totalentreprenad för de tre etapperna. När det kommer till prisuppskattning så lägg på 15% för att ha utrymme för oförutsägbara utgifter, prisändringar och extrasaker ni lägger till under arbetets gång. Det finns ALLTID saker man kommer på i efterhand, oavsett hur välplanerat projektet är. Ha gärna ett pristak på det ni renoverar så som kök, badrum, sovrum osv för att ha en budget att hålla er inom. Ha alla offerter, fakturor, kvitton, kalkyler m.m på ett ställe. Vi hade allt vårt material i en pärm. Även digitala fakturor m.m skrevs ut för att få en enklare överblick och dokumentation. Ekonomitips se här.

Planering är A och O

Se till att det som påbörjas slutförs innan man ger sig in i nästa projekt. Genom att läsa på om material, planlösningar samt fråga vänner som gjort liknande renoveringsprojekt har vi fått många gedigna idéer. Kolla även vilka hantverkare era bekanta haft och är nöjda med. Detta underlättar oerhört vid val av företag man ska anlita. Vår totala tidsuppskattning var tio år. I slutändan lyckades vi göra det på sex år. Fundera på boendeform under renoveringen. Vi har provat att  bo hemma, i husvagn samt på helt annan ort. Valet av boende hänger på omfattningen och hur lång tid renoveringen planeras ta.

Fördelar med etapper

Märker man att man inte är nöjd med en specifik hantverkare/företag kan man enkelt byta inför kommande steg. När man har barn är det lättare att köra i etapper för det blir kortare perioder med byggnation och saker som rubbar vardagsrutinerna.

Tid

Vi har säkert ritat kök 6 gånger under åren men eftersom vi haft gott om tid på oss har valen mognat fram. Ta god tid på er i planeringen och ta inga förhastade beslut och framförallt, acceptera inte en offert på stående fot utan ta med den hem och diskutera i lugn och ro. Det kommer ni vinna på i längden. Räkna alltid på att saker tar längre tid än vad som sagts. Sjukdomar, helgdagar, semester och moment som kräver väntetid gör att tiden springer iväg.

Förhållande

Man kan inte bara renovera intensivt utan man måste även lägga fokus och tid på varandra under hela perioden. Kommunikation och att ge och ta är extremt viktigt för att förhållandet ska fungera och alla ska bli nöjda. Man kan inte vara överens om allt så kompromissa tillsammans.

1 kommentarer på “Fem tips inför renoveringen

  1. Pingback: Ekonomitips - Familjen Persson Ekonomitips. skriva

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.