Ekonomitips

Vad skulle kunna bli bättre än att börja året med att se över sin privatekonomi.

Är det en ständig kamp i ekonomin där det bara handlar om att släcka bränder hela tiden? Vill ni ligga steget före istället? Hur skönt vore det att ha pengar över varje månad eller kunna betala en större utgift kontant? Här får ni några ekonomitips att börja det nya året med. Vi skapar våra utgifter själva och därmed kan vi också skapa våran egen ekonomiska trygghet genom ansvar och insikt. Tänk på att alla utgår ifrån sina egna förutsättningar.

Skriva, är viktigare än vad man tror

Det spelar ingen roll om man väljer att skriva ner sina inkomster/utgifter digitalt eller på ett fysiskt papper, det viktiga är att hitta ett system som fungerar till ert hushåll. Steg ett i ekonomitips är att skriva en månad i taget, inkomster minus utgifter. När man gjort detta under ett år får man en helhetsöversikt och ser tydligt om det finns månader som får extra utgifter t.ex. bilkostnader, högtider, födelsedagar, klädinköp till växande barn, semestertider, extra räkningar m.m. Man kan då budgetera för dessa extra utgifter istället kommande år och ligga steget före eftersom man vet att dessa utgifter kommer. Själv sorterar jag min ekonomi i 6 kategorier samt noterar inkomster/utgifter dels på papper och dels digitalt.

Kommunikation

Det blir otroligt svårt om man är flera ekonomiskt ansvariga vuxna i hushållet och inte har en bra kommunikation. Steg två i ekonomitips är att ha en kommunikation. T.ex. om det behövs nya däck till bilen som kostar 5000 kr. Om detta inte finns med i budgeten och samtidigt blir en överraskning för den andra parten i en månad där det redan förekommer mycket extrautgifter är detta som upplagt för ett misslyckande. Så se till att ha en dialog med din partner.  


Utvärdera och våga ändra

När man ser månad för månad, blir det svart på vit vad som händer i ens ekonomi. Behöver man verkligen dyra tv-kanaler, gym-medlemskap man aldrig nyttjar, onödiga avi-avgifter eller påminnelseavgifter. Är det värt att köpa mobiltelefoner på dyra månadsabonnemang, vad blir mobilabonnemangskostnaden vs. att köpa en mobiltelefon kontant. Vilka ekonomiska krav har er familj? Vad spenderar ni era pengar på? Vad vill ni lägga pengarna på? De flesta av våra utgifter skapar vi själva och vi kan därmed också kontrollera dem. Bara för att något fungerade ett år för ens privatekonomi betyder det inte att det fungerar nästkommande år, olika variabler gör att privatekonomins förutsättningar ändras. Man kanske blivit fler familjemedlemmar eller hushållet har en lägre inkomst. Våga utvärdera och ändra i er budget till en nivå som fungerar för er familj.

Buffert/sparande

Det spelar ingen roll hur stor buffert man har, om man lyckas spara 200 kr/månad (2400 kr per år) kan man nyttja dessa pengar till de månader då man har extra utgifter. 2400 kr är bättre än inget, så sätt inte buffertmålet för högt utan sätt det istället på en genomförbar nivå.

Mål

Vad är målet med er privatekonomi? Superviktig fråga att diskutera med sin partner. Tänk på att ibland är det bättre att skjuta ett – två år på renovering eller drömresa så man hinner spara ihop hela summan kontant. Varje hushåll har sina egna förutsättningar, ekonomiska visioner och mål. Utgå från er själva, inte någon annan.

Det är helt magiskt att gå av på flygplatsen i Sverige och veta att du inte har någon skuld på den drömsemester du precis genomfört. De där månaderna då det känns extra knapert för: tvättmaskinen pajar, elräkningen blev extra dyr, skatten på bilen ska betalas, högtider som avlöser varandra, resultatet kan bli flera tusen i extra i utgifter. Känslan av att då ha en liten summa på buffertkontot som kan hjälpa en lite på traven är så tryggt.

Detta var ekonomitips. Se även fem tips inför en renovering.

Lycka till!

1 kommentarer på “Ekonomitips

  1. Pingback: Fem tips inför renoveringen - Familjen Persson Fem tips inför renoveringen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.