Bekämpa mördarsniglar med surdegsfälla, kaffesump och ferramol

Dom är överallt och för oss som hobbyodlare kan det skapa stora skador på våra växter. Här finner ni tre tips på hur du kan bekämpa mördarsniglar: surdegsfälla, kaffesump och ferramol.

Bekämpa mördarsniglar med surdegsfälla, kaffesump och ferramol

OBS! Använda inte salt för att komma till bukt med snigelproblem. Detta är rent djurplågeri. Spanska skogssnigeln dör men mycket långsamt och mycket plågsamt. Det allra bästa sättet är att klippa dem, se längst ner under ferramol.

Surdegsfälla

Med en enkel surdegsfälla till mördarsniglar kan man få bukt med ohyran. Ett par deciliter vetemjöl, några deciliter vatten och en återbrukad Tetraförpackning är allt som behövs. Redan efter tio minuter såg vi sniglar på fällan.

Bekämpa mördarsniglar med surdegsfälla, kaffesump och ferramol
Surdegsfälla

Steg 1. Gör en surdeg. Läs detta inlägg om du vill ha steg för steg hur man gör det.

Steg 2. När surdegen är klar blanda den med vatten så konsistensen blir som en lös filmjölk.

Steg 3. Sedan häll blandningen i Tetraförpackningen med skruvkork. Fyll ungefär 1/3 av behållaren.

Steg 4. Därefter, placera ut kartongen på ett strategiskt ställe i trädgården där mördarsniglarna brukar vara.

Steg 5. 2-3 veckor håller sig fällan. När den inte har effekt mer eller den är full skruva då på korken och släng förpackningen. Börja på steg 1 igen för att fortsätta bekämpningen.

Om man inte vill göra surdeg, häll då öl istället i fällan. De drunknar omgående i både öl och surdeg.

Kaffesump

Kaffesump. Använd kaffesump i måttliga mängder i trädgården. Detta kan avskräcka sniglarna. Samt häll inte för mycket på plantors stammar. Tänk även på att det regnar bort, så man behöver underhålla doseringen. Att lägga det runt odlingsplats eller tomtgräns kan vara en god idé. Även kastanjer kan man göra detta tips med.

Ferramol

Ferramol. Vilket är järnfosfat, det är skadligt för spanska skogssnigeln men inte för några andra djur. Maskar, igelkottar, fåglar med flera tar ingen skada av järnfosfatet. Växterna tar inte skada heller. Ämnet är godkänt för ekologisk- och kravodling. Lägg det i fällor, strö ut det eller klipp sniglarna med detta medel.

  • Ferramolfälla. Ta en PET-flaska och gör två hål på vardera sida ca. 5cm från botten. Därefter lägg i ferramol och gräv ned flaskan ca. 4cm i marken. Vill man ha det mer estetiskt kan man placera något över. Sniglarna kryper in och äter upp medlet som de dör av, fyll på med ferramol allt eftersom det tar slut.
Hink över snigelfälla
Snigelfälla
Snigelfälla
  • Strö ut ferramol vid tomtgräns, runt odlingsplats eller på gräsmattan. Däremot är det viktigt att tänka på att vid mycket regn bryts medlet ned och man behöver lägga ut nytt.
  • Klippa sniglar. Ta ett kärl med vatten och häll i lite ferramol. Gå en runda tidig morgon eller sen kväll i trädgården. Klipp alla sniglar ni ser, doppa saxen i kärlet efter varje klipp. Om nya sniglar äter en död klippt snigel, får även de i sig ferramol-blandningen.

Bonustips! Naturens egna utrotare emot mördarsniglarna är Pansarsnigeln (leopardsnigel). De äter mördarsnigelns ägg och dött växtmaterial. Pansarsnigeln går sällan på odlingar. Låt dessa sniglar vara så hjälper dem till med mördarsniglar invasionen.

Pansarsnigeln, tydligt melerad i gråaktigteckning jämfört med mördarsnigeln som är enfärgad i rödbrun ton.

Oavsett metod eller metoder önskar jag er lycka till!

2 kommentarer på “Bekämpa mördarsniglar med surdegsfälla, kaffesump och ferramol

  1. Pingback: Odling i tunnelväxthuset 2020 - Familjen Persson Odling i tunnelväxthuset

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.