Baka surdeg

Baka surdeg har aldrig varit enklare. Det är magiskt att få bröd av bara vatten, vetemjöl och salt.

Baka surdeg
Jäsning i full gång
Baka surdeg, bröd
Skivat surdegsbröd

Innan du ska baka surdeg. Se denna introduktions film och kombinera med våra tips för att lyckas med surdegsbakningen.

Gör surdegs basen

Dag ett, ta en 1 liters glasburk. Lägg i 1 deciliter 37-graders vatten samt 1 deciliter vetemjöl. Blanda de två ingredienserna. Låt burken stå framme i rumstemperatur med locket lite öppet. Blandningen ska kännas lite som en tjockare filmjölk.

Dag två-fyra, lägg i 1 deciliter 37-graders vatten samt 1 deciliter vetemjöl. Blanda de två ingredienserna. Och låt burken stå framme i rumstemperatur med locket lite öppet.

Dag fem-sju, låt burken stå framme i rumstemperatur med locket lite öppet. Dag sju är det dags att baka. Om det inte jäst tillräckligt låt burken stå 1-2 dagar till.

1 liters burk med surdeg

Ibland är det sådan fart på surdegsbasen att den svämmar över.

Fortsätta med surdeg

Man kan ta all bas utom ett par matskedar. Den låter man vara kvar i glasburken och matar med 2 dl vetemjöl och 2 dl vatten. Sedan ställer man burken i kylen upp till en vecka. Ta ut burken dagen innan bakning och mata med 1,5 deciliter vetemjöl och 1,5 deciliter (37-graders vatten). Låt burken stå framme över natten med locket lite öppet. Dagen efter kan man baka bröden. Vill man baka varje dag har man sin bas i rumstemperatur men om man vill baka en dag i veckan förvaras basen i kylskåpet.

Sparad surdeg

Dags för bakning

Efter att man gjort surdegsbasen är det bara att baka. Detta recept ger två limpor, i två stycken runda formar som är ca. 20 centimeter i diameter. Ta all surdegsbas utom ett par matskedar. Blanda detta med 2 teskedar salt, 7 deciliter 37-graders vatten samt vetemjöl till lagom konsistens. Degen ska vara något kladdig. När knådningen är avklarad. Dela degen i två lika stora bitar och forma runda. Lägg dem i formarna som är preparerade med bakplåtspapper. Sikta vetemjöl över samt lägg på ett bakplåtspapper. Låt limporna jäsa över natten.

Limpor under jäsnings processen

Tips!

Efter jäsningen är limporna mycket sköra och degiga. Det går inte att flytta deglimporna, då säckar dem ihop och man förlorar all jäsning. Se till att limporna ligger i rätt läge inför ugnen så man inte behöver flytta degbitarna. De är mycket degiga och fastnar oerhört i sitt underlag, använd bakplåtspapper för bästa resultat.

Ugnen

När degen fått jäsa över natten har den jäst rejält. Sätt ugnen på 250 grader, låt ugnen bli varm. Innan brödet ska sättas in sänk till 230 grader. Sätt in formarna i ugnen på ett galler i mitten av ugnen. Sätt en djup plåt längst ned och häll på 1 liter vatten. Då bildas ånga. Vilket gör så brödet får sitt kännetecknande hårda yta. I ugnen ska bröden vara ca. 25-35 minuter. Detta beror på ugn och hur tjockt bröd man gör.

Färdiga surdegs brödet

Låt svalna innan uppskärning. Färdigt! Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.