Trädgårdsarbete

Efter altanbygget blev det att vi utförde mängder av trädgårdsarbete på hela våran tomt.

Tunnelväxthuset
Tunnelväxthuset

Trädgården hade de senaste åren halkat efter lite i underhållsarbetet. Och tomten hade aldrig mött våra krav och förväntningar.

Våren 2020 fick hela trädgården ett ordentligt ansiktslyft. Därför att en del av tomten blev förändrad i och med altanbygget. Innan vi påbörjade trädgårdsarbetet gjorde vi en plan för att återställa tomten på ett snyggt sätt. Och samtidigt på hur vi skulle förändra tomten till det vi alltid önskat. Som ett resultat av alla stora förändringar i trädgården, var det skönt att göra allt arbete i en och samma veva. Det fina vårvädret i april var till våran fördel. Maj bjöd på blåst, snö, hagel, frost och regn. Inget väder kunde stoppa oss.

Trädgårdsarbete på framsidan

Maken tog bort ett träd på framsidan. Platsen ersattes med familjens vårkörsbärsträd som tidigare stod på baksidan. Och ett staket/insiktsskydd byggde vi på framsidan. Barnen har rensat gången upp till huset på ogräs.

Träd borttaget
Plintar nergrävda av maken
Staket klart
Ogräs borttaget

Därför att det ska vara smidigt för våran Automower lade vi släta plattor längs huset, altanen och tunnelväxthuset. Vi har återbrukat de små markstenarna vi hade sedan tidigare. Dem använde vi som passtenar, då vi inte hade någon vinkelslip. Och vi återställde gräsmattan som var obefintlig. Efter projekt i trädgården hade Automower-linan kapats på allt för många stället och behövdes läggas om. Vi lade om Automower-linan på 95% av tomten.

Bilden säger allt, här behövs lite omsorg
Stor skillnad med ny marksten

Och vi gjorde om en hel slänt som var helt igenvuxen vid parkeringen. Där ska det på sikt växa jordgubbar och smultron. Även ett litet vedskjul har snickrats ihop. En släkting hjälpte oss med att anlägga rejäla trappsteg i slänten upp mot ena grinden. Samma person hjälpte oss att mura igen det gamla fönstret som var under altanen.

Slänttrappa
Slänttrappa
Slänten färdig
Vedskjul
Markstensidan vi anlade först och fick göra om

Trädgårdsarbete på baksidan

På baksidan satte familjen upp ett tunnelväxthus (bild längst upp i inlägget). Därför att vi ville skapa oss en mycket bra odlingsplats. Även två grindar byggdes på baksidan. Alltså, all respekt till alla som bygger grindar. Grindar är mer tekniska att bygga än vad man tror. Nästa år när virket torkat ska grindarna prepareras med en pigmenterad olja för att smälta in mer i sin omgivning.

En av grindarna
Före grindbygge
Grind klarbyggd

240 stycken marksten 400x400x50mm har vi lagt på tomten. Alltså 4560 kg sten har familjen burit. 1600 kg stenmjöl räckte precis. 10 kubik matjord lades i tunnelväxthuset och på gräsmattan. Även 800 kg dressjord har lagts ut på gräsmattan. 20,8 ton makadam ligger främst under altanen och under all marksten. Men även som en gång vid växthuset och under våran ytterdörr.

Makadamgång vid växthuset
Gräsmatta?
Marksten vid tunnelväxthuset
Markstensgång mellan kortsidan av altanen och tunnelväxthuset
Baksidan iordningställd
Baksidan iordningställd

Håll utskick efter inläggen: Altan del 3 (det färdiga resultatet) samt trädgård före och efter. Efter att gräset vuxit upp och altanen är helt klar kommer dessa inläggen publiceras. Altanen är så gott som klar, förutom att det ska byggas en grind till.

1 kommentarer på “Trädgårdsarbete

  1. Pingback: Trädgård före och efter - Familjen Persson Trädgård före och efter

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.