Förodling mars 2021

Säsong två är här och i år är det extra härligt att se de små växterna titta upp. Det är även extra kul att barnen odlar på egen hand.

Förodling mars 2021

I slutet på januari förodlade vi ungefär hälften av det som skulle förkultiveras. I slutet på februari kunde vi omplantera en del av plantorna vilket gjorde att de minde krukorna blev lediga till odling för dem sista frön som skulle förodlas inomhus. Det är verkligen minimalt med arbete när man förodlar dvs man sår sina frön, vattnar lite då och då. När plantorna växt till sig omplacera dem i större kärl. På eget initiativ såg dottern ett videoklipp hur man odlar en avokadoplanta, därefter planterade och skötte hon växten själv.

Förodling mars 2021
Plantor 11/2

Vi har även under januari och februari beställt liljelökar och sötpotatisplantor från Klostra. Och till familjen stora lättnad investerades det i en guldkanna så vi kan gödsla på ett naturligt sätt i kombination med bokashi. Där vi bor betalar man kilopris för sopor, så under mars-oktober blir vår hushållskompost bokashi. Detta gör att sopräkningen blir betydligt lägre.

Till vårt självbevattnande förodlingspaket ingick det 24st odlingspellets, se de tre bilderna nedan. Dessa lade man i sin cell, därefter fyllde man tråget med hälften av vatten. Sedan fick de svälla, när det var klart tryckte man till substansen och sådde frö enligt beskrivning.

Förodling mars 2021
Odlingspellets
Förodling mars 2021
Svälld odlingspellets
Förodling mars 2021
Tilltryckt odlingspellets

Gurkplantor omplanteras till större kärl.

gurkplanta
Ny djupare kruka för gurkplanta
gurkplanta
Gurkplantans nya hem
gurkplanta
Färdig omplantering
Odling
Genomskinliga förvaringslådor fungerar utmärkt som ett mini drivhus

När man omplanterar tomatplantor kan man göra en grop som är djupare än tidigare djup. Man kan alltså gräva ner dem ända till första tillväxtpunkten. Detta hjälper plantan att bli stabilare samt bilda ännu fler rötter.

tomatplanta
Omplanterad tomatplanta
Frösådd
Ny omgång försådd

Detta var förodling mars 2021, håll utkik efter fler odlingsinlägg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.