Restips USA

USA är ett av världens största länder dvs geografiskt och befolkningsmässigt. Landet har 50 delstater som har olika klimat, vilket ger turister oändligt med möjligheter.

Inlägget ”Restips USA” senast uppdaterat det 22-07-26

Officiella språket är engelska 80% och spanska talas av 12% av befolkningen, på Hawaii utövar man även hawaiiska. Man kan hitta precis vad som helst i USA: sol, stränder, tropiskt klimat, berg, djupa skogar, snö, enorma nöjesparker, sevärdheter, storstäder samt mindre orter. Tidsskillnad från Sverige är fr.6h och uppåt, beroende på vilken delstat man besöker. Fahrenheit är den temperaturskala de mäter i. Räkna ut till Celsius så här: 86F-32=54, 54x5=270, 270/9=30, alltså 86F=30C.

Restips USA
Golden gate bron 2014

Spara pengar. Walmart är det absolut billigaste stället för en turist att handla vardagsmat på, enligt vår uppfattning. Håll utkik efter ounce-priset(oz.), det är ungefär som att vi i Sverige jämför kilo- eller literpris. I USA kan man handla alkoholhaltiga drycker i alla livsmedelsbutiker. I dem städer vi besökt i USA har det funnits ett lokalt outlet-shoppingområde med märkesbutiker, sök ”outlet” på Google i den staden du besöker så du inte missar fantastiska priser. Man kan också spara pengar genom att förboka saker i god tid hemifrån t.ex. boka-tidigt-rabatt på boende via airbnb.

Vid shopping betalar man ca. 0%-8% i sales taxes. Skatten varierar beroende på vilken delstat man befinner sig i. När man handlar mat, prylar, kläder, inredning, hygien artiklar m.m. så betalar man sales taxes. På prislapparna får man bara grundpriset, skatten läggs på i kassan.

Dricksvatten. Kranvattnet går att dricka i USA. Men för svenskar som är vana vid väldigt hög vattenkvalitet så smakar det amerikanska kranvattnet ”rost och klor” ingen angenäm smak alltså. Vår rekommendation är att köpa 50cl flaskor i 24-pack på Walmart, priset är ungefär 4$ för det.

Viktigt restips för USA, glöm inte reseadapter

Köra bil i USA. Highway betyder huvudled. På Freeway/Expressway(motorväg) eller Turnpikes(motorväg med vägtull, se nedan) finns det smidiga service plaza. Man kör dock av och på från vänster körfält då området med gas station (bensinmack) och restaurang är placerat mellan de båda sidorna av motorvägen. Man tankar i gallon dvs 1 gallon=3,78 liter. Att köra flerfiligt är vanligt ca. 3-5 vägfiler samt förvänta dig att omkörningar sker på båda sidor, var uppmärksam.

Vägskyltar visar avstånd i miles dvs 1 mile=1609m. Vid signalkorsningar får man göra högersväng vid rött ljus, var observant. Det finns inte lika många rondeller som i Sverige. Om man behöver köra vänster där det är förbjudet, måste man först köra höger och därefter göra en U-sväng på lämplig plats, alla gör U-svängar hela tiden, så kolla på hur amerikanarna gör om ni är osäkra. Tänk på att trafikregler kan skilja sig mellan delstater. Att tanka i USA, se längre ner.

Vägtull, kommer vid jämna mellanrum på Turnpikes (motorväg). Via sitt hyrbilsföretag kan man oftast lägga till autopass, det heter olika saker i olika delstater t.ex. i Florida heter det sunpass. Har man autopass kör man bara igenom kontrollen och registreringsskylten fotograferas, vilket leder till att avgift dras från kontot lite senare. Vägtull är billigt och kostar inte många kronor per kontroll. Vägtull skiljer sig mellan delstaterna t.ex. Hawaii har inga vägtullar.

Ha alltid kontanter i USA, det är guld värt. USA är ett kontantland vilket kan vara ovant för en svensk men det är så detta land fungerar.

Dricks: All typ av servicepersonal ger man 2$, man kan definitivt ge mer om man önskar. De har låg grundlön och lever på dricksen. T.ex. servitriser på kasinon och bartenders 2$/drink, taxiköpersonal 2$, bagagehjälpare 2$/bagage, guider 2$, städpersonal 2$/natt, garderobspersonal 2$/föremål, hemleverans av mat 2$. I restaurang, skönhets och taxibranschen ger man ca.20% av slutpriset. I de flesta fall kan man numera välja dricksnivå direkt i kortterminaler vilket är smidigt. Den höga procenten är för att denna del av priset t.ex. i restaurangbranschen ska gå till dricks för servitrisen, diskaren, städaren, kocken och bartendern. Ibland kan dricks vara inräknat i priset t.ex. på spaanläggningar så kolla att ni inte dubbeldricksar. På snabbmatsställen och andra ställen där man handlar direkt över en disk behöver man inte ge dricks. Om ni undrar så ja, personalen skattar även för dricksen.

Folkmängd. Om ni besöker turiststäder som t.ex. Orlando, tänk på att vara ute i god tid. Efter lunch är nöjesparker, stränder samt shoppingområden fullpackade under högsäsong. Var därför gärna så tidigt ni kan på de tilltänkta ställena. Om ni kan, undvik att besöka större turistställen 4 juli-veckan. Även söndagar är en populär dag för amerikanarna att äta ute på restaurang, tänk på det om ni vill ha lite mer lugn.

Detta var restips USA, se fler tips i listan:

Restips USA
Nascar i Daytona, 2019

Hoppas dessa Restips USA varit till stor hjälp. Trevlig resa!

6 kommentarer på “Restips USA

  1. Pingback: Packlista inför en USA-resa - Familjen Persson Packlista inför en USA-resa

  2. Pingback: Restips Hawaii - Familjen Persson Restips Hawaii

  3. Pingback: Inför en USA-resa - Familjen Persson - Fyra tips inför din resa

  4. Pingback: Restips för Orlando och Florida - Familjen Persson Restips

  5. Pingback: Restips San Francisco - Familjen Persson Restips San Francisco

  6. Pingback: Restips för Las Vegas - Familjen Persson Restips för Las Vegas

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.