Restips Hawaii

På andra sidan jordklotet från Sverige ligger denna amerikanska delstat med 12 timmars förskjuten tid från Sverige.

Restips Hawaii

Här är tre andra inlägg som kan vara ändamålsenliga: Inför en USA-resa, restips USA samt packlista inför en USA-resa. Nedan finner ni ”Restips Hawaii” samt allra längst ner hittar ni fler USA relaterade restips.

Innan tipsen kommer här lite fakta, Hawaii består av 137 öar. Huvudöarna är Hawaii, Maui, Oahu, Lānai, Molokai, Kauai, Niihau samt Kahoolawe. Huvudstaden är Honolulu och finns på ön Oahu. En mycket känd person från Hawaii är, Barack Obama.

Restips Hawaii, solnedgång vid Waikiki beach
Solnedgång vid Waikiki beach

Transport

 • Flygresa. När ni reser till Hawaii tänk på att det är många timmars flygresa dit, så jämför olika flygrutter så de passar er på bästa möjliga sätt. OBS! Till USA måste man ALLTID ha ett resetillstånd, ESTA. Flygbolag kan också vilja att man fyller i en APIS/API. För mellanlandning i Kanada behövs även deras tillstånd, ETA.
 • Transport från och till flygplatsAirport shuttle är en smidig tjänst till ett bra pris. På airport shuttle får man ett fast och billigt pris för transporten från och till flygplatsen. Tänk på att de samkör och man får eventuellt samåka med fler passagerare. Tiderna man angett hålls oavsett hur många passagerare det är. Man kan också åka taxi/Uber/Lyft om man önskar detta till och från flygplatsen.
 • Man kan resa med flyg mellan öarna. Det billigaste är att boka direkt via Hawaiian airlines, där var det 1000kr billigare per person för en tur-och-retur biljett än andra sajter som lade på mängder av extra avgifter.
 • Hyrbil. För att komma till de mindre turistbelagda stränderna och platserna är hyrbil ett par dagar kanske den ultimata lösningen. Vid hyrbil tänk på att boka hyrbil i god tid, utbudet blir fort uppbokat. I appen Shaka guide kan man köpa ljud- och kartguideturer för ca 100kr och uppåt, det finns guider till flera av öarna.
 • Övrig transport. Om man bor centralt behöver man kanske inte hyrbil varje dag. Hop-on hop-off bussar är ett trevligt sätt att transportera sig runt på, även Uber och Lyft finns som alternativ när man gör utflykter. Man kan även hyra cyklar vilket är ett bra alternativ om man bor centralt.

Boende

I vanlig ordning rekommenderar vi vårt favoritsätt att bo på i USA, nämligen att hyra boende via airbnb. Hus och lägenheter finns i mängder att välja på. Men tänk på att vara ute i god tid bara så du inte missar ditt drömboende, här bodde vi vilket vi varmt kan rekommendera.

Restips Hawaii

Nöje

På Hawaiiöarna är det vanligt att bada, snorkla och surfa. Här är några andra förslag: se aktiv vulkan på Big Island, spela golf, rundturer samt upplevelser. Man kan även utforska ananasplantage, kaffeplantage samt macadamia nötodling. Filminspelningsplatser från flera mycket kända filmer finns att se på bl.a. från Jurassic Park/Jurassic World filmerna. Man kan gå olika vandringsleder (trails) med varierande svårighetsgrad t.ex. Koko Crater railway trail, vandra i regnskogen och se Manoa vattenfallet, Lighthouse trail och oaktiva vulkanen Diamond head trail på Oahu (Obs! måste reserveras).

Polynesian cultural center får man uppleva Hawaiis kultur och kan t.ex. boka Luau. Luau går även att boka i hela Waikikiområdet. Vi gick på denna Luau, som var ett prisvärt alternativ för oss som bokade i sista minuten. Luau är en måltid med helgrillad gris (kalua pork) samt man får se hula vilket är en dansshow.

Om ni besöker Maui missa inte Haleakalā National Park vilket är ett bergsområde, toppen på berget är 3055m, vilket är ypperligt för att se fantastisk soluppgång alternativt solnedgång ovanför molnlinjen. Världens högsta berg ligger på Big Island om man räknar från bergets fot under vattennivån, Mauna Kea 10 203m (dvs högre än Mount Everest). En mycket häftig upplevelse att köra genom molnlinjen.

Det finns mycket att se och göra på bara ön Oahu. Kom ihåg att det skiljer sig ganska mycket från ö till ö på många olika sätt. Vi åkte till Oahu samt Big Island (Big Island är smeknamn på ön som heter Hawaii). Öarna hade helt olika känsla och äventyrsmöjligheter, vi var mycket nöjda med dessa två öar och hur många dagar vi stannade på respektive (20 nätter på Oahu samt 1 natt på Big island).

Några utvalda stränder på Oahu:

 • Waikiki beach ligger centralt i Honolulu vilket har allt för turister: surflektioner, restauranger, utflykter, shopping, uthyrning av diverse strand och havsredskap. Det är alltid fyrverkerier på fredagar kl.19.45 vid Waikiki beach.
 • Laniakea Beach ligger i norra delen av Oahu. Här hamnade vi av en slump och fick se många sköldpaddor och färgglada fiskar när vi snorklade. Ta med badskor och snorkelutrustning om ni åker hit. Håll tre meters avstånd till sköldpaddor.
 • Waimanalo beach ligger i östra delen av Oahu. Turkost vatten, sandstrand som sträcker sig lång, lite turister och sandig botten när man badar. Vår absoluta favoritstrand som vi åkte till många gånger.
Restips Hawaii, Waimanalo Beach
Waimanalo Beach

Pearl Harbor

Det pampigaste av allt att se som turist på Hawaii är Pearl Harbor vilket är gratis, dock kostar tre sevärdheter på området (se parenteserna). Var ute i god tid, både på plats och med att boka specifika biljetter om det är något speciellt på området ni önskar att se. Man kan köpa detta prisvärda paket till området ”Passport to Pearl Harbor”. Nedan ser ni enskilda priser och mer fakta. Räkna med en heldag minst för att hinna se allt.

Så här funkar det på Pearl Harbor National Memorial:

Restips Hawaii

Mat

Shave Ice är en ”smaksatt isdessert” vilket är väldigt hawaiianskt och något som rekommenderas att provas. Säg inte shaved ice utan lär er säga shave ice, lokalbefolkningen uppskattar när man uttalar det rätt. Poke är också en lokal delikatess som föreslås, rå tonfisk smaksatt på olika sätt. Musubi, Mai tai, Loco moco, Dole whip, och tonfisksushi är också värt att prova på. Gällande restauranger så finns det allt mellan världsklassrestauranger till foodtrucks. Kono restaurant serverar berömda kalua pork och finns på flera platser på Oahu. Ted’s bakery är känt för sina vitlöksräkor och goda pajer, skulle kunna äta dessa vitlöksräkor om och om igen så himmelskt goda. Lokalt producerad öl kan man hitta på Kono ölbryggeri.

Shave ice
Shave ice från Island Vintage

Shopping

Waikele Premium Outlets och Waikele center är ett trevligt shoppingområde bredvid varandra, utöver det rekommenderas bl.a. Walmart och Old navy. Vid handling, gör gärna som i Sverige och tag med dig återanvändbara kassar, Hawaiianerna värnar om miljön precis som svenskar. Aloha Swap meet är en marknad som har allt en turist har att önska, kostar 2$/person i inträde och ha kontanter till inköp, glöm inte att pruta. ABC store är mindre livsmedelsbutiker som finns tillgängliga över hela Waikiki.

Restips Hawaii

Övriga tips

Billig datatrafik på Hawaii
Billig datatrafik på Hawaii

Åk till första bästa Walmart och köp som bilden ovanför, ett mycket prisvärt allternativ för mobildata som man dessutom kan dela till sin resepartner.

Respektera skyltar med rekommendationer på Hawaii t.ex. mata inte vilda höns (japp det går vilda höns och tuppar över allt), se upp för vågor eller strömt vatten, klappa inte sköldpaddor (Honu), ta upp skräp efter dig, privat mark samt skyltar som varnar för biltjuvar.

Ha respekt för vågornas krafter. Ett bra ögonmått är att titta på klipporna och sanden om det är blött. Är det blött är det tecken på att vågor sveper över kustkanten med jämna mellanrum, gå inte med ryggen emot havet på sådana platser.

På Hawaiiöarna förekommer det vulkanutbrott, jordbävningar samt tsunamis. Ta varningar på allvar och följ nyhetsrapportering noga om detta.

Det är olagligt att röka och förtära alkohol på ständer. Även olagligt med kasino, spel och liknande. Man kan bötfällas för att klappa sköldpaddor. Giftfri solkräm är viktigt för att skydda rev, koraller och djurlivet på Hawaii.

Restips Hawaii, Honu (Sköldpadda), Laniakea
Honu (Sköldpadda), Laniakea Beach

Restips Hawaii

Hawaiiska

Några Hawaiianska (Polynesiska) ord som kan komma till användning. Parentesen är betoning med engelska ljud. t.ex. Hawai’i uttalas hah-vy-ee. Först artighetsfraser därefter lokaliserings ord.

 • ’Ae (eye)= Ja
 • A’ole (ah-oh-leh)= Nej
 • Aloha (ah-loh-hah) = Hej, hejdå, kärlek
 • Mahalo (mah-hah-loh) = Tack
 • O wai kou inoa? (oh vy-ee koh ee-noh-ah) = Vad heter du?
 • O namn ko’u inoa (oh namn koh’oo ee-noh-ah) = Jag heter namn
 • No hea mai ’oe (No he may oy) Var kommer du ifrån?
 • No ort eller land mai au (No ort eller land may oo) = Jag kommer från ort eller land
 • E komo mai = Välkommen
 • Kapu = Tillträde förbjudet
 • Wahine = Kvinna (Står exempelvis på offentliga toaletter)
 • Kane = Man (Står exempelvis på offentliga toaletter)

Shaka

Shakatecknet med tumme och lillfinger utfällda, dem andra tre fingrarna indragna. Denna speciella shakahälsning uppstod när en lokalinvånare som saknade pekfinger, långfinger samt ringfinger, arbetade som säkerhetsvakt på tåg och jagade bort fripassagerare. Ungdomar gjorde shakatecknet till varandra, vilket var en symbol för att säkerhetsvakten med den skadade handen inte var där, de kunde då hoppa på tåget. Tecknet visas bl.a. som en tacksamhetsgest i trafiken när man lämnar någon företräde.

Hawaii blomkuriosa

Blomma i håret på vänster sida betyder att man är upptagen samt blomma i håret på höger sida betyder att man är ledig (singel).

På Hawaii tar man knytandet av ”Lei” mycket seriöst. Det är en form av hälsning med mycket respekt. Detta halsband av blommor, bär eller nötter bärs inte liggandes på nacken, utan ska hänga som en u-form både fram och bak. Men för att få en ”Lei” behöver man köpa det i en upplevelse eller köpa på egen hand i närbutik/florist. Förvara din ”Lei” i kylskåp för att den ska hålla flera dagar. När man inte längre har nytta av sin ”Lei” häng den på på någon av statyerna nere vid stranden. På detta sätt har man respekterat och använt sin ”Lei” på ett ödmjukt och korrekt sätt.

Lei
Lei

Detta var ”Restips Hawaii’ se även: restips San Fransicso, restips Las Vegas, restips Florida och hur man tankar i USA.

Aloha, trevlig resa!

Restips Hawaii

4 kommentarer på “Restips Hawaii

 1. Pingback: Inför en USA-resa - Familjen Persson - Fyra tips inför din resa

 2. Pingback: Restips USA - Familjen Persson Information om USA för en turist

 3. Pingback: Restips för Orlando och Florida - Familjen Persson Restips

 4. Pingback: Packlista inför en USA-resa - Familjen Persson Packlista inför en USA-resa

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.