Använd Windows Defender som antivirusprogram

Än idag går många och köper licenser för antivirusprogram så som Panda Security, Norton Security med flera. Dessa kostar oftast en summa per år och enligt mig är det bortkastade pengar som du istället kan lägga på vettigare saker som till exempel Office365 och Onedrive.

Om du använder Windows 8, 8.1 eller 10 så har du Windows Defender som följer med Windows. Från Windows 10 är defender aktivt redan från start och skyddar din dator mot både diverse malware (skadliga program) och virus. När du installerar ett annat antivirusprogram (eller köper en dator där dessa ingår) så inaktiveras defender men avinstalleras inte.

Mitt tips är alltså att köra Windows Defender som är inbyggt i Windows. För att hitta det i Windows 10 klickar du på startmenyn och skriver defender.

Använd Windows Defender som antivirusprogram

Använd Windows Defender som antivirusprogram, startmeny

När du startat Windows Defender ser du om datorn är skyddad genom att det står ”Datorstatus: Skyddad”.

Använd Windows Defender som antivirusprogram, konsolen

Visas Datorstatus: Skyddad så vet du att din dator har Windows Defender som aktivt antivirusprogram.

Om du har ett annat antivirusprogram installerat kan det stå att defender är inaktiverat eller liknande. Avinstallera antivirusprogrammet och starta därefter defender igen. Du bör då få möjlighet att aktivera Windows Defender igen.

Läs gärna mer om Windows Defender på Microsofts hemsida här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.