Jean Bernadotte mannen vi valde

Efter att jag har läst Jean Bernadotte, mannen vi valde av Herman Lindqvist har jag fått en helt annan syns på vår monarki. Varför det blev just Jean Bernadotte som blev vår kung och ingen annan? Hur kommer det sig att ätten Bernadotte är släkt med Gustav Vasa?

Författaren tar oss tillbaka till 1700-talets slut och 1800-talets början. Herman Lindqvist beskriver tiden då det inte fanns några asfalterade vägar och man gifte sig med andra kungligheter bara för att få mer mark och högre status på ett lättläst sätt.

Jean Bernadotte

Man får först följa Jean Bernadottes barndom och sedan hur han får högre och högre rang inom det militära. Bevarade brev blir referenser i boken och man får en mycket riktig uppfattning vad personer egentligen tyckte och tänkte.

Samtidigt som Jean arbetar sig upp inom det militära och vinner den ena striden efter den andra under den franska revolutionen är det även en annan person som också klättrar högre och högre upp i rang, Napoleon. Jean blir en av Napoleons marskalker. Bernadotte är en principfast man och hänger på en skör tråd många gånger men tack vare hans äktenskap med Desiree Clary räddas han ett flertal gånger.

Man får följa Bernadottes resa till att bli kungen av Sverige(Karl XIV Johan Bernadotte). Och hur viktiga hans kunskaperna om Napoleon var. De kunskaperna spelade en stor huvudroll under sjätte koalitionskriget som gjorde att Napoleon förlorade i Leipzig. Hur Norge blev svenskt är en spännande läsning och man får följa Bernadotte under sitt livsprojekt. Man får även läsa att sonen Oscar I gifter sig med Josefina av Leuchtenberg (ättling till Gustav Vasa). Nu bara måste jag fortsätta läsa om ätten Bernadotte.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.