Langos

Langos är lättlagat och ljuvligt gott. Det behövs ingen fritös utan man kan laga det i en tjockbottnad kastrull.

Langos, färdigt resultat
Langos

Detta recept avser 12 lite mindre langos

  • 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 kokt potatis (inget måste, man kan skippa denna ingrediens)
  • 7 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
  • 1-2 liter rapsolja till friteringen

Sås: Blanda 3 dl gräddfil med en klyfta vitlök och lite salt. Går bra att byta ut gräddfilen mot creme fraiche.

Tillbehör:

  • 1 finhackad rödlök
  • 2 dl skalade räkor
  • 1 burk stenbitsrom röd eller svart
  • 1-2 dl västerbottenost                                                                                                            
  • 2 dl skivad kokt skinka

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
    Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
  2. Under tiden det jäser så passa på att röra ihop såsen och förbered tillbehören.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen. Dela och kavla ut degen i cirka 12 mindre langos bitar.Langos, degen.
  4. Låt dem jäsa igen på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
  5. Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vitt bröd, det ska bli gyllene brunt på ca 1 minut. Fritera sedan bröden så att de blir gyllenbruna och lägg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av. Man kan mäta oljans temperatur med en hushållstermometer. Rekommenderad temperatur är 180-190 grader. Tänk på att temperaturen går ner snabbt så fritera bara en till två langos åt gången.Langos, friteringen.
  6. Fritera degen och servera med alla tillbehör. Lycka till!

Lycka till!

För fler recept kolla in kategorin, recept.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.