Snöpremiär i Orsa

Då var dags för snöpremiär för denna säsong. Bokade en stuga i Orsa torsdag-söndag och tänkte beta av en del mil uppe på Grönklitt.

Detta inlägg ersätter ”Min träning just nu #6” den här månaden.

Dag 1 – Torsdag
Gick upp vid 5-tiden och åkte runt kvart i sex mot Orsa. Var till en början bra väder/väglag men mot Filipstad blev det en hel del snömodd och det snöade också en del. Kom i alla fall fram efter ett antal microstopp klockan 12. 

Väl framme checkade jag in stugan och lastade in alla prylar från bilen. Lunch tog jag uppe på Grönklitt i restaurang Ugglan och Björnen. Kommer inta alla mina luncher där under min vistelse här i Orsa. Resten av måltiderna har jag med mig.

Så, då till första skidpasset. Försökte komma på när jag senast åkte på mina skidor och kom fram till att det måste varit 18-20 månader sedan. Jag pajade ju nacken sommaren 2017 och har alltså inte åkt skidor sen februari-mars 2017.

Orsa Grönklitt, torsdag 29/11. -1 och snöfall

Nåväl, första passet blev ett bra pass på drygt en timma. Vädermässigt var det -1 grad och ymnigt snöfall så det gick lite trögt i spåren och frös i lite i fästet. Valde att köra på burkvalla från skigo anpassat för lite kallare före och tror det var rätt val med tanke på att jag mötte andra som körde mjukare valla och hade det tuffare i backarna. 🙂

Tillbaka i stugan tog jag en dusch, packade upp alla väskor och förberedde inför morgondagen som kommer bli rejält krävande. Dubbla pass väntar på så ljumskarna ska få sin beskärda del. Fick också till ett videosamtal med familjen innan soffan inte gick att motstå längre och jag hamnade framför en film. 

Dag 2 – Fredag
Dagen började med kontroll av väderprognoserna och dom visade samtliga plusgrader och lätt regn. Väldigt olikt torsdagens väder med andra ord. Fick valla om skidorna på morgonen från burkvalla till klister. Grönklitt tipsade om Universalklister i botten och rött klister på det. Körde på det fast jag la ett grundklister (spray) i botten.

Vädret för dagen blev 3 plusgrader, tät dimma och regn. Vallningen fungerade bra första passet men sista passet blev jobbigare då det frös i rejält i klistret så när man väl tagit sig upp för backarna fanns det inget glid. Tror det berodde på att jag slitit bort det röda klistret och bara hade universal kvar.

Plusgrader, tät dimma och regn

Till skillnad från torsdagen då jag var näst intill ensam så var det denna dag fullt med folk överallt. Det flöt på bra ändå och alla visade hänsyn och respekt. Gjorde en go vurpa som gav ett mysigt blåmärke då jag klämde armen mellan snön och höger stav. Hade precis kommit upp för sista långa backen och var på väg utför, går ner i fartställning och då högg valla/is i och jag gjorde en lätt framstupa sidoläge mitt i spåret. 🙂

Efter mina skidpass åkte jag tillbaka till stugan och dushade, sen drog jag in till Orsa och tog en promenad på drygt en timma för att bearbeta mina ljumskar som börjat göra sig till känna ordentligt nu. 🙂 Fick också köpa nytt batteri till mitt pulsband som larmade. Hann naturligtvis med lite Pokemon också. Mysigt att gå runt i Orsa nu när julbelysningen kommit fram på allvar.

Orsa centrum

I morgon ser det ut att bli liknande väder som idag fast med mer regn så jag tror samma valla funkar imorgon. Ska dock lägga på mer rött klister i förhoppning att det ska hålla hela dagen.

Kvällen blev lugn i stugan med en bra bok och en flaska lagrad julmust samt musik. 

Dag 3 – Lördag
Morgonen började lugnt med första avsnittet av julkalendern. Väderprognosen höll sig så 4 plusgrader, dimma (dock inte lika tät som på fredagen) och stundtals lätt regn. Valla: Universalklister och på det rött klister.

Tror promenaden på fredagen hjälpte mina ljumskar återhämta sig för även om jag hade ont så var det ändå helt ok med tanke på den intensiva belastningen dom fått. 

Väl uppe på Grönklitt vid spåret fick jag en fet deja vu från mina två senaste vasalopp som varit rejält blöta så jag var tvungen att ta en bild. 

Lördagen bjöd på 4 plusgrader och dimma. Här en deja vu från mina två senaste vasalopp. 🙂

Träningen flöt på riktigt bra och jag kände mig fräsch även efteråt och återhämtningen gick relativt fort. Det var rejält blött idag och på vissa ställen var det ”mjöligt” men det gav ju bara bättre träning. 🙂 

Vätskepaus under lördagens pass.

Tiden i Orsa går mot sitt slut och imorgon är det hemfärd som gäller. Sammanfattningsvis är jag riktigt nöjd med tiden i Orsa. Kanske kunde varit lite roligare väder, men fick till bra träningspass, bra återhämtning mellan passen och bra känsla för vad jag behöver lägga mer träning på inför Vasaloppet 2019. Framförallt behöver jag köra fler intervaller med frekvens som målvärde. Kände mig stark på stakningen men kände att frekensen kunde varit högre. Stakning med frånskjut och diagonal kändes riktigt bra men viktigt att man hela tiden tänker på tekniken, lätt att man slarvar.

Min träning just nu #6
November månad är till ända och det är dags att sammanfatta den träningsmässigt. Jag började tyvärr månaden med en förkylning vilket resulterade i drygt en vecka utan träning. Därefter kom jag igång bra igen och har snittat lite mindre än 8 timmar / vecka. Sista veckan inklusive Orsa gav nästan 13 timmars träning och pulsklockan skriker åt mig att jag behöver vila så det blir en välbehövlig vila under hemresan imorgon och även vilodag på måndag (tror jag) och sen på tisdag tänkte jag inviga skidsäsongen uppe på Lassalyckan som ska ha öppnat ca 3km spår idag.

Dags för lite välförtjänt återhämtning.

Nu längtar man hem till familjen och rejäl julstämning. Perfekt med återhämtning tillsammans med familjen kommande dagarna. Måste också ge frugan en stor eloge som orkat med mitt träningssnack och resfeber m.m man haft senaste tiden. Tur också att hon hjälpte mig packa. Hade hon inte gjort det hade det förmodligen sett ut som i fredags, första passet. Ingen handduk med till dusch, inga underkläder och inget ombyte till eftermiddagspasset, fick alltså åka i blöta och svettiga kläder… Hon hade kanske behövt följa med hit? 😀

Nåja, på återseende.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.