Vasaloppsrapport 2019: Nytt PB med besked!

Har precis kommit hem efter Vasaloppet 2019. Tänkte summera loppet medans minnet fortfarande är hyfsat färskt.

Daniel ute i spåret i Vasaloppet 2019.

Det blev som jag misstänkte redan några dagar före loppet ett extremt tufft lopp. Kraftigt snöfall större delen av dagen samt motvind med upp till 10 m/s. Hade laddat med ordentligt pannben.
Som alla säkert vet siktade jag på den där goa medaljen. Jag visste redan innan start att jag skulle behöva passera många åkare för att få medaljen och gå i mål på en placering runt 3200 eller bättre.

Jag var på plats redan före 04:30 på morgonen för att köa till startfålla 5 som öppnade 05:30. Till min besvikelse var det redan kö då. Väl inne i startfållan hamnade jag ändå på rad 4-6 så det kändes helt ok.

Starten och Smågan

Starten gick klockan 08:00 och jag kom upp i första backen utan skador varken på kropp eller material. Resan till Smågan gick bra och trots snöfallet och vinden så kändes det riktigt bra.
Väl i Smågan fick jag rapport från Sanne att vi låg ca 25 minuter efter täten. Fram till Smågan hade vi full spårbredd dock sladdriga spår på grund av snöfallet. Passerade kontrollen på placering 3700. Jag skulle alltså under loppet behöva köra om minst 500 pers. Kändes minst sagt tufft.

Mångsbodarna

Från Smågan fortsatte vi att använda full spårbredd men motvinden blev hårdare. Bytte spår en hel del under denna färd till Mångsbodarna för att försöka hitta det spår som gick snabbast, tyvärr blev det ganska mycket dragspelseffekt och jag valde tydligen fel spår hela tiden för mellan Smågan och Mångsbodarna tappade jag över 200 placeringar. Gissningsvis tappade jag mest inne på kontrollen i Smågan.

Risberg

Från Mångsbodarna minskade spårbädden och vi höll oss på tre rader, övrig spårbädd var igensnöad. Spåren var mer eller mindre obefintliga härifrån men det dök upp något som liknade spår då och då genom hela loppet. Det gick extremt ojämnt i dom olika spåren och man blev lite frustrerad när man ville åka fortare men då tvingades ut i nysnön för att efter att ha åkt om 10-15 personer inte bli insläppt i ledet igen. Jag tvekade aldrig att släppa in någon framför mig men så tänkte tydligen inte alla. Halvvägs till Risberg försvann ytterligare en rad och i stort sett resten av loppet åktes i ett till två led. Väl i Risberg försökte jag få i mig så mycket sportdryck och buljong jag kunde för jag fick krampkänningar i låren.

Evertsberg

Tyvärr hjälpte inte energitillskottet från Risberg mot kramperna och jag fick regelbundna kramper i triceps, mage, framsida lår, baksida lår, vader, fötter och tår. Extremt jobbigt och smärtsamt. Vad detta berodde på vet jag inte, jag tyckte laddade bra innan loppet men eftersom det snöade kraftigt blev man rätt blöt under loppet så kanske att det var en del i det hela. Kramperna kom sen till och från under resten av loppet men höll inte i sig mer än max någon minut per gång så det var överkomligt. Man fick anpassa sin åkstil efter dom muskler som för stunden inte krampade. Kom fram till Evertsberg och fortsatte trycka i mig mycket energidryck.

Oxberg

Från Evertsberg var det en ganska behaglig resa på ett par kilometer utför. Med spår är ju utförsåkning det bästa som finns. Man kan återhämta sig rejält. Med dessa förhållanden som mer eller mindre är standard för Vasaloppet så finns det inga spår och man måste använda energi till behålla balansen, hålla koll framåt och veja för vurpor. Jag vurpade aldrig men fick kryssa mig fram stundtals då det var rekordmånga fall i årets Vasalopp. Träning ger färdighet och jag var aldrig nervös i utförsåkningarna utan litade på min skidvana. Åkte förbi en kille strax innan Oxberg som brutit sin vänsterskida på TVÅ ställen, både fram och bak. Jobbigt. Andra halvan av resan till Oxberg blev grymt jobbig. För er som åkt så vet ni att det är en hel del uppför innan Oxbergskontrollen och det var det tro det eller ej även i år. 🙂 Varje lite brantare uppförsbacken var söndersaxad och med all nysnö klev man fram i kanske 1-2 decimeter sockersnö. När eliten gick i mål hade jag 6 km kvar till Oxberg. Sanne rapporterade på telefon till mig efter varje kontroll med placering osv. Grymt tacksamt. Dock visste jag här definitivt att medaljchansen var borta. För att vara helt ärlig hade jag känslan redan lite vid Smågan när min målplacering på 3200 missades med 500 men hoppet är ju det sista som överger en. Uppförsbackar är ju ändå något av min styrka och jag plockade in 126 placeringar mellan Evertsberg och Oxberg.

Hökberg

Från Oxberg till Hökberg gick det tungt. Sämsta snitthastigheten räknad per kontroll för hela loppet och då är första backen inräknad. Jag var typ helt slut, krampade och åkte på rent pannben. Tittade på skidorna framför och försökte bara åka för att inte tappa framförvarande åkare. Trots detta lyckades jag bita i och bara tappa 8 placeringar till Hökberg. Fortsatte att trycka i mig flytande energi så som energidryck och buljong.

Eldris

Från Hökberg till Eldris fick jag lite ny energi. Det flöt på lite bättre i det vänstra spåret som jag höll i stort sett hela sträckan och man började se slutet på detta helvete. 🙂 Tog in ytterligare 25 placering till Eldris.

Målet i Mora

Från Eldris gick det bra och jag höll bra fart om man ser till snitthastighet / kontroll och man blev ju lite mer positiv i huvudet också när man visste att nästa stopp är målgång! Vi som åkte ihop orkade till och med skämta lite sista biten så det blev ett par skratt. 🙂

Så, mitt mål blev inte uppfyllt och det klart det är tråkigt. MEN, jag gjorde återigen personbästa både på tid 07:56:21 (som är orelevant) mot tidigare PB 08:16:54 men framförallt placeringsmässigt som är det enda mätbara.

Placering 3914 i herrklassen mot tidigare PB 7027. En förbättring med 3113 placeringar. Inte illa va? Jag tycker i alla fall att det är ett grymt bra resultat och jag är nöjd och lämnar härmed Vasaloppet med gott humör.

Detta var mitt sista Vasalopp men vem vet, kanske hittar man någon annan utmaning eller får ett återfall om några år? 🙂
Nu väntar i alla fall några dagars vila så kroppen får återhämta sig.

Tack till alla som följt mig under Vasaloppet och stort tack till min familj som vanligt som alltid stöttar mig till 100%.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.