Sveriges nationaldag 6 juni eller midsommarafton

Vilken är egentligen Sveriges nationaldag, 6 juni eller midsommarafton? Här kommer lite kort fakta om de båda datumen så ni kan dra er egen slutsats. I stora drag handlar de båda om Kalmarunionens upplösning och att Gustav Eriksson (Vasa) blev vald till kung av Sverige.

Sveriges nationaldag 6 juni eller midsommarafton

6 juni

Var från början svenska flaggans dag sen blev det även Sveriges nationaldag och slutligen blev det en röd dag 2005. Vi firar nationaldagen men många vet egentligen inte varför. För dem flesta är det bara skönt med en extra ledig dag. Två gånger har vi bytt regeringsform denna dag. Vasaätten både tillsattes på tronen denna dag och abdikerade just den 6 juni. Kalmarunionens upplösning var ett faktum efter att Gustav Vasa blev konung den 6 juni.

Midsommarafton

Är en av de äldsta högtiderna inom den kristna kyrkan, Johannes döpares dag. I nordiska länder firar man detta på olika sätt. T.ex. i Danmark och Norge firar man på ett liknade sätt som vi gör i Sverige till Valborg. Midsommarstångstraditionen kom till Sverige under medeltiden och har hängt kvar som tradition sedan dess. Även sommarsolståndet händer denna dag, jordaxeln lutar som mest mot solen och vi har den längsta dagen och kortaste natten.

Men det finns så mycket mer att fira denna dag för Sverige

För Sveriges del kan man säga att det börjar med Stockholms blodbad. 7–9 november 1520 som den danska Kristian Tyrann var ansvarig för. Han kallblodigt avrättade 1,5 % av Stockholms befolkning, detta var en stor tragedi för hela Sverige. Gustav Vasa sökte hämnd mot dansken p.g.a. hans släktingar blivit mördade i Stockholms blodbad.

Vasa fick med sig Dalkarlar och enade en svensk armé mot Kristian Tyrann. Idag har vi Vasaloppet till minnet av just denna händelse då Gustav Vasa samlade ihop en armé. Sen pågick befrielsekriget i drygt 2 år och Gustav Vasa kröntes till kung av Sverige, detta resulterade i Kalmarunionens upplösning. Midsommarhelgen 1523 intogs Stockholm av Gustav Vasa och hans armé, då flydde den danske Kristian Tyrann. Till minne av Vasas erövrande av Stockholm har vi i dag Stockholms stadshus. Som invigdes just en midsommarhelg för att minnas att vi återigen fick en svensk person på tronen. Stockholms stadshus är känt i hela världen eftersom Nobelbanketten hålls här varje år.

Egna anknytningar

Den enda anknytning jag själv har till 6 juni är att jag tog studenten på just denna dag. Detta två år innan den blev omgjord till en röd dag. Midsommarafton däremot firar jag alltid tillsammans med goda vänner. Då enligt tradition d.v.s. sill och färskpotatis till lunch, blomsterkrans på huvudet, midsommarstången ska kläs och dansas runt. Sen oavsett väder ska det grillas, det spelar ingen roll om det är 7 grader och regn. Sen tror jag nog också att de flesta sjunger en och annan snapsvisa och kanske spelar en omgång kubb.

Kanske jag kommer fira mina midsommaraftnar lite extra hädanefter. Och minnas tillbaka till historien om att vi äntligen blev av med den danske tyrannen. Att knyta ihop dagen med vårt vackra Stadshus i Stockholm och traditionsenliga Vasaloppet p.g.a. allt som hände just en midsommarhelg. För om Norge kan fira år efter år att de äntligen slipper svenskarna på sin tron. Då kan vi fira att vi äntligen blev av med danskarna på vår tron. Visserligen erhöll vi danska bönder efter freden i Roskilde 1658. Då de danska landsområdena Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän, Bornholm och Trondheim tillföll Sverige men detta är en helt annan historia. När vi ändå har så starka traditioner på midsommarafton så borde vi kanske göra om den till Sveriges nationaldag. Och där med till den fasta dagen den 24 juni. För att fira befrielsen från danska Kristian tyrann och Gustav Vasas kamp mot honom.

Läs även Herman Lindqvist föreläsnings inlägget.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.