Julpyssel, julstrumpa

Gör din egna julstrumpa att hänga upp på spismanteln, använd den för din paketkalender eller ha som dekoration. Drygt 10 kr styck kostar dem att tillverka.

Julpyssel, julstrumpa
Julpyssel, julstrumpa, det färdiga resultatet (bild 1)

Steg 1. Material: vitt papper/bakplåtspapper och penna för att rita mall, sax, tråd, synål eller symaskin, nålar och tyg. Jag hittade en fantastisk filt på Dollarstore som jag använt som tygmaterial till flera pyssel.

Julpyssel, julstrumpa
Julpyssel, julstrumpa, bild 2

Steg 2. Gör en mall eller klipp på frihand. Klipp ca. 1,5 cm utanför den tilltänkta storleken så man för sömsmån. Man behöver två tygbitar som ser ut som en stor sko, bild 2. Sen behöver man mudden längst upp, två tygdelar, bild 3. Mudden behöver vara dubbelt så bred som slutresultatet för den viker man dubbel när man syr den.

Julpyssel, julstrumpa
Julpyssel, julstrumpa, bild 3

Steg 3. Vänd alla tygbitar så du har rätsidorna emot varandra. Sy ihop ena kortsidan på mudden (bild 3) samt sy ihop bakkanten på skon.

Steg 4. Vik mudden dubbel så du har rätsidan utåt. Sy fast mudden längst upp på skon. Som ni ser har jag två olika typer av tyg som var på min tygbit. När jag sydde skiftade jag mudden så det blev en snygg effekt.

Julpyssel, julstrumpa, bild 4

Steg 5. Sy nu resterande av julstrumpan d.v.s från nederkanten av skon, runda tån och fortsätt hela vägen upp till den mudden. Eftersom mitt tyg fransade sig sicksackade jag även kanterna. Vänd tyget så du får rätsida utåt igen. Fäst tråd/tygbit/garn som kan fungera som krok vid upphängning. Vill man lyxa till det kan man brodera sitt monogram. Klart, lycka till!

Julpyssel, julstrumpa
Julpyssel, julstrumpa, avigsidan utåt
Julpyssel, julstrumpa
Julpyssel, julstrumpa, rätsidan utåt
Julpyssel, julstrumpa
Julpyssel, julstrumpa, färdiga resultatet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.