Julpyssel garngran

Enkelt julpyssel för båda stora och små att göra. Det bygger på samma princip som när man gör garnboll fast man formar garngran annorlunda.

Julpyssel garngran
Julpyssel garngran

Till julpyssel garngran behöver man: garn, grillpinne, kartong, sax, lim, piprensare samt vinkork eller dylikt. Lim från limpistol är att föredra eftersom det stelnar ganska omgående. Som fot kan man ha vinkork, frigolit men även annat halvmjukt material. En dammsugare är bra att ha nära till hands.

Steg ett. Klipp ut en rektangel till önskat mått. Alltså den bredd och längd man vill att granen ska ha som slut resultat. Jag testade flera olika mått, mitt favoritmått var 5x10cm.

Steg två. Snurra garn ca fyra varv på längden och limma dit centrumstången(grillpinnen). Grillpinnen kan man enkelt bryta av till önskad längd.

andra steget
Andra steget

Därefter vira garn på bredden tills man uppnått önskad fluffbredd. Om man vill ha ett hållbart slutresultat, så limma i centrum på båda sidor med jämna mellanrum, se bild tre. Tips! Det kan vara effektfullt att ha olika nyanser på sitt garn.

När fluffbredden är uppnådd vira garn ett par varv på längden. Fäst med lim.

bild tre
Bild tre

Steg tre. Klipp nu loparna på kortsidorna, så att man kan ta bort kartongen. Ha gärna en dammsugare nära till hands vid klippning av garnet.

Julpyssel garngran
Tredje steget

Steg fyra

Limma på den längsgående tråddragningen på längden i centrum på båda sidor. Och tryck ihop granen till en cylinderform. Fluffa till granen och klipp till toppen så den får en mer trekantig karaktär. Efter det fäst grillpinnen i en vinkork eller liknande, detta för att garngranen ska kunna stå.

Garngranarna är fina i all sin enkelhet och passar bra att dekorera sitt hem med i juletider. Om man önskar lite mer karaktär på granarna ta piprensare; som snurras runt och blir glitter men forma även som en stjärntopp. Se de två sista bilderna.

Julpyssel garngran
Fjärde steget
Julpyssel garngran
Odekorerade garngranar
Julpyssel garngran
Några dekorerade garngranar

Detta var julpyssel garngran, för mer julpysselinspiration se: Julgranskudde och julstrumpa. Se även hur man gör julskinka i slow cooker.

Lycka till med pysslandet!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.