Organisera i ett kök

Att organisera i ett kök kan vara överväldigande. Kanske har ni ett helt nytt kök och börjar på ruta ett eller så har ni ett skåp i köket sedan 20 år tillbaka som ”attackerar” er varje gång ni öppnar det. Oavsett vilket så har ni här några tips och bilder som kanske gör det lite enklare för er att organisera i era köksskåp och lådor.

Det är helt okej att ha tomma skåp/lådor i ett kök när man organisera i ett kök. Allt behöver inte fyllas. Det är helt okej att byta plats på pinaler, om funktionen inte uppfylls. Det är helt okej att rensa lite då och då. Det finns inget rätt eller fel, det viktiga är bara att det fungerar för er familj.

De gånger det blir stökigt är ofta när något inte har ett specifikt hem, då hamnar det ofta på arbetsytor eller bara trycks ner i en låda. Ibland blir det också platsbrist p.g.a. man har alldeles för mycket av något eller grunkor man inte använder tar upp utrymme.

Med mina fyra steg kanske det blir något enklare att gå till väga när du ska organisera i ditt kök:

 1. Utvärdera och gör en plan
 2. Välj smart förvaring till ditt skåp/låda
 3. Tänk pussel/Tetris
 4. Inte hugget i sten
I vitrinskåpen förvarar vi alla finglas lättillgängligt, organisera i ett kök

Utvärdera er familjs krav och gör upp en plan

Vad är viktigast för er familj? Vad är era krav i ert kök eller för ett specifikt skåp? Hur många är ni i familjen att ta hänsyn till? Vilka åldrar har ni att förhåller er till? Vad använder ni dagligen? Vad kan ni vara utan?

Bastänk: det som används mycket, förvara det lättillgängligt och det som används mer sällan t.ex. julporslin förvara det högre upp och i skåp längre bort från arbetsplatser.

Ha tyngre saker längre ner och lättare saker högre upp. Förvara platta och mindre föremål i små lådor. Samt förvara otympligare och större saker i större lådor och skåp.

Gyllene regel som gäller för att organisera på de flesta ställen i en bostad

Gyllene regel är att skapa ett hem till sina pinalerna och rensa när det är fullproppat. Hitta designerade platser till de pinaler som er familj behöver och använder. Om saker inte används eller inte får plats på sin specifika position är det dags att gå igenom, utvärdera, rensa, källsortera och skänka. Till exempel: gamla kryddor som gick ut för tre år sedan, rensa. Eller papperskassar som inte får plats på sin till tänkta plats, rensa. Eller om matförvaringsburkar inte får plats på sin till tänkta plats, rensa. Vad ska man med en sockervaddsmaskin till som aldrig används och bara tar upp utrymme i köksskåp, rensa.

För egen del hade vi två huvudkrav, att alla i familjen skulle kunna nå allt och att de olika köksredskapen skulle finnas nära de olika arbetsplatserna:

 • porslin som vi använder och diskar mest skulle förvaras nära diskmaskinen och på hyllplan som var lättillgängliga t.ex. tallrikar, bestick, djupa tallrikar, glas m.m. Det blir enklare att tömma diskmaskinen, om man har porslinet man diskar mycket i skåpen nära diskmaskinen.
 • alla i familjen skulle kunna nå
 • allt som hade med matlagning att göra skulle vara nära spishällen (stekspadar, slevar, kastruller, stekpannor, skafferi, skärbrädor, knivar, oljor, kryddor och dylikt)
 • allt som har med kaffe/te att göra skulle vara nära kaffekokaren (kaffe, kaffefilter, te, honung, termosar, kaffekoppar m.m.)
 • alla tillbehör till ugnen skulle vara nära ugnen (ugnsformar, plåtar och dylikt)
 • finporslin och allt som har med matlagning/kök att göra skulle finnas i köket för att enkelt kunna användas dagligen, det ska inte ligga i lådor på vinden eller i en byrå i ett helt annat rum
I överskåpet närmst diskmaskinen förvarar vi våra tallrikar, organisera i ett kök
Till vänster om tallrikskåpet: barnens egna hylla som är lättillgänglig för dem på nedersta plan, djupa tallrikar och äggkoppar, plast porslin och diverse, julporslin och mortel. Alla dricksglas kommer i överskåpet till vänster om detta. Organisera i ett kök.

Barn

Vi har barn i åldrarna 10 och 13 år så de når det nedersta planet i överskåpen. Så därför har de sitt porslin där. Har man mindre barn 2-9 år rekommenderar jag en av de nedersta lådorna, för då kan de själva nå och på så sätt hjälpa till med dukning genom att själva hämta sin egna plastmugg och tallrik även om de är t.ex. tre år.

Smart förvaring

Det finns mängder av smarta förvaringsmöjligheter i form av plastbackar och snurrbrickor m.m. Jag hade en snurrbricka liggandes (använt den 2 gånger på typ tio år) och fick äntligen daglig användning för den. Plastlådor och backar har jag köp till mycket överkomligt pris på dollarstore. På förvaringslådorna i överskåpen har vi satt möbeltassar på lådorna för att de inte ska bli repor på hyllplanen. När man väljer förvaringsföremål är det viktigt att tänka till så att man maximerar förvarings möjligheterna. Inte har för mycket luft ovanför eller runt objekten för då går man miste om utrymme. I runda eller trekantiga ställen använd runda lagringsföremål. I kvadratiska och rektangulära utrymmen använd kvadratiska och rektangulära förvaringsobjekt.

Utvärdera

När du utvärderat, gjort upp en plan och valt förvaringsalternativ, tänk då PUSSEL. Nöj er inte på första försöket, utan vill man ha ut så mycket som möjligt av sina köksskåp och lådor så vrid och vänd objekten tills ni maximerat en yta.

I kaffeskåpet (överskåpet i hörnet) har vi en snurrbricka på andra plan, för annars når inte jag som är 156 cm lång längst in i skåpet, organisera i ett kök

I det höga skåpet bredvid frysen har vi en stor back som fungerar som låda annars ser inte de som är långa i familjen det som finns längst in på hyllan. Även praktiskt att ta fram hela backen när man bakar. Längst ner står bara slowcookern så att man inte trycker in små saker där ingen ser. Organisera i ett kök.
I överskåpet näst närmst köksfläkten ett diverse skåp. Sånt som behövs till matlagning, diverse saker vi använder mycket och kryddor och fröer vi använder mer sällan. Anledning till de små plastlådorna är att alla i familjen når dem och kan ta ner dem arbetsbänken och på så sätt ta det man behöver ur varje specifik låda. Organisera i kök.
Plastlådan, brukar vara allas mardröm. Men om plastburkarna inte får plats här, då är det dags att rensa denna låda. Små plastburkar är svåra att stapla och åker ofta bara runt så det har jag löst genom att lägga alla dessa i en större plastback. Organisera i kök.
Skafferibaklåda har vi längst ner i mitten mellan spishäll och kaffekokare, för att se vad bukarna innehåller sätt etiketterna uppe på burkarna och inte på sidan. Organisera i kök.

Investera

Jag investerade i en Dymo etikettskrivare när vi var klara med vår köksrenovering. Den har gjort så att alla i familjen kan läsa på lådor och vet vad det innehåller utan att behöva fråga. Jag älskar den och har praktiskt tagit skrivit etiketter till det mesta i vår bostad. Rekommenderar den till er som vill göra det där lilla extra i organisering.

Vattenflaskor och shakers är svåra att förvara, de välter så enkelt. så det har jag löst genom att lägga alla i en stor back. Och om det blir fullt är det dags att rensa. Organisera i kök.

Det är inte hugget i sten

Vad man än bestämmer sig för och utför så går det alltid att göra om. 6 månader efter att vi organiserade köket hade vi vissa skåp/lådor som inte uppfyllde våra krav så då gjorde vi om på just dessa specifika ställen.

Vi hade inte en bra plats för plastpåsar och papperskassar. De hamnade i ett helt annat rum där städskåpet är och det blev total översvämning. Vem behöver egentligen 792 papperskassar och lika många plastpåsar, inte vi i alla fall. Det har vi nu gjort om. En plastback blev lösningen i en av de nedre lådorna i köket. Om det inte får plats i denna är det dags att källsortera en del av kassarna. Vi behövde inte heller ha pipmuggar och småbarns porslin lättillgängligt. Det hamnade nu istället i skåpet ovanför frysen i en egen plastback som är enkel att ta ner när vi får besök av mindre barn. Så det blev en lättillgänglig plats ledig där vi nu har papperskassarna och plastpåsarna.

Förvaring för papperskassar och plastpåsar. Organisera i kök.

Lycka till!

En kommentar på “Organisera i ett kök

 1. Pingback: Coronavirus COVID-19 - Familjen Persson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.