Coronavirus COVID-19

Coronaviruset även kallat COVID-19 har drabbat hela vår värld.

Vem hade kunnat ana att man skulle skriva ett inlägg om Coronavirus COVID-19 och pandemin den orsakat. Viruset har spridit sig till hela vår värld och ingen kan gömma sig för detta virus som sprider sig lika fort som en löpeld. En del smittade är helt symtomfria, en del smittade får lite symtom och en del smittade får så livshotande symtom att de avlider. Länders regeringar världen över har tvingats till mycket drastiska åtgärder. Aldrig någonsin har man uppmuntrat så mycket i media om vikten och fördelarna med god handhygien. På grund av detta mikroskopiska virus har privatpersoner och länder drabbats svårt ekonomiskt.

Här hittar ni den senaste statistiken och fakta om COVID-19:

Worldometer, John Hopkins, folkhälsomyndigheterna och WHO. Dokumentären Pandemi-ett experiment på TV4 beskriver förloppet av ett virus på ett mycket bra sätt.

Coronavirus COVID-19
Bild på COVID-19 från Wikipedia

Det är inte första gången en pandemi påverkar världen. Pest från Kina har drabbat människor i tre omgångar. Tre vågor av pest runt medelhavet har också förekommit. På 1300-talet spred sig pandemin digerdöden, som tog 1/3 av världsbefolkningen. På 1700-talet kom det pest till Frankrike och Ryssland. Kolera slog igenom stort i tre omgångar på 1800-talet tätt följande av ryska snuvan. Efter första världskriget dog mellan 50-100 miljoner människor av pandemin Spanska sjukan som härjade i tre omgångar, samtidigt härjade Europeiska sömnsjukan. Efter Asiaten, Hongkong-influensan kom H1N1/svininfluensan som vi fortfarande minns. COVID-19 kommer förmodligen inte att vara den sista pandemin som drabbar jorden, men den kommer garanterat att göra stora avtryck på vår värld.

Gemensamt för flera pandemier är att många av dem härstammar från Kina. Många av pandemierna härstammar från djurriket, vilket medför att människan är extra sårbar eftersom våra kroppar inte har motståndskraft emot dessa virus, infektionen och bakterier.

Det finns 7 olika Coronavirus, tre har påverkat människan i större omfång: SARS-CoV epidemin 2002-2004 (härstammade också från Wuhan), Mers-CoV 2012 och nu SARS-CoV-2 som ger sjukdomen COVID-19.

Det finns två sidor av varje mynt, lika så i COVID-19 krisen. En del tar det inte på allvar medans andra bejakar det med stor respekt. Frågan som många tänker på och delar Sverige, blir det en skolstängning? En del köper livskonsumtion av toalettpapper, pasta, bröd, jäst, konserver m.m. och tänker inte på resten av folket. Om jästen är slut kan man baka surdegs bröd, se här.

Det finns många med samhällskritiska arbeten världen över som behöver positiv respons och rätt utrustning för att klara av att utföra sina arbeten utan egen risk. Snälla sluta köp handsprit, munskydd och handskar för hemmabruk, dessa resurser behövs inom vården. I sitt egna hem kommer man långt med tvål och vatten. Man kan göra egen handsprit, men följ då WHO:s riktlinjer. Här hittar ni hur man gör egna munskydd. För alla som tillhör riskgrupper och för dem som är 70+ är det viktigt att vi alla tar riktlinjerna på allvar och inte är egoistiska.

Många lever nu i ofrivillig eller självkarantän och drabbas av uttråkning.

Se det som en gåva att man nu kan vara hemma och göra det där man aldrig hinner t.ex. göra fotoböcker av alla bilder som man samlat på sig, måla ett konstverk, pyssla, organisera Marie Kondo metoden, organisera i kök och i skjutdörrsgarderob, renovera något i hemmet som blivit negligerat, sanera på utsatta platser i hemmet, laga långkok i slow cooker, utföra hemmaträning, lyssna och läs digitala böcker, skaffa en ny hobby t.ex. odla grönsaker eller lära sig jonglera, se en gripande dokumentär t.ex. om plast i haven eller hur företag slänger ut kemikalier i våra vattendrag.

Det finns fortfarande för lite fakta om COVID-19: Ger det biverkningar? Blir man immun om man haft det? Varför drabbar det fler män än kvinnor? Är rökare en riskgrupp? Är överviktiga en riskgrupp? Vem är i riskgrupp? Spelar vårt DNA eller blodgrupp någon roll? Har viruset muterat? När kommer det ett fungerande vaccin? När är COVID-19 pandemin över?

Under tiden ha tålamod, visa respekt och solidaritet emot varandra i denna världskris, tillsammans kommer vi att uthärda detta.

Glöm inte bort att skratta och njuta i vardagen av de små stunderna. Hjälp dem utsatta i samhället så gott du kan, alla goda gärningar räknas. Stanna hemma om du är sjuk och om du missat det så ska man tvätta händerna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.