Pyssel gör egna pumpor

Enkelt pyssel som ser mycket avancerat ut. Med några få material får man en vacker inredningsdekor.

När butikerna inte har det man vill dekorera med inför hösten, får man vara kreativ istället och skapa ett eget pyssel och göra egna pumpor. Detta är min version på hur man kan göra egna pumpor.

Pyssel gör egna pumpor, bild 1
Bild 1, färdiga resultatet
material
Andra bilden, material

Pyssel gör egna pumpor, se nedan hur man gör

Först behöver man lite material (bild 2): tyg, bomullsgarn, bomull, färg, ståltråd samt lera. Verktyg: limpistol, sax, nål och eventuellt tång. Förutom torktider tar detta pyssel cirka 45 minuter/pumpa.

Steg 1: Klipp tyget i en rektangel, det funkar jättebra att använda gamla kläder som tygbit (tvätta det först bara). Jag ville ha lite större pumpor, tygmåttet till mina pumpor är därför: 50 cm x 25 cm. Vik tyget på mitten och sy ihop kortsidorna på rektangeln, se bild 3. Stygnen ska inte vara med i en skönhetstävling, det viktiga är bara att det ska hålla ihop. Jag använde mig av bomullsgarn istället för vanlig sytråd.

tredje bilden
Tredje bilden, rektangel vikt på mitten och kortsidorna ihop sydda.

Steg 2: Vänd tyget ut och in, så det som du precis sydde hamnar inuti din tub. Sy en av de kvarvarande öppna sidorna med glesa upp och ned stygn, fäst ej tråden se bild 4. När du kommit varvet runt, dra i de båda ändarna och putta änden på tyget inåt se bild 5, gör en dubbelknut när det inte går att dra mer.

fjärde bilden
Fjärde bilden, stygn vid nederkant samt överkant på tyget
femte bilden
Femte bilden, putta in tyget och dra åt samt gör en dubbelknut. Repetera i både botten och toppen.
sjätte bilden
Sjätte bilden, pumpa fylls med bomull

Steg 3

Din tygbit bör nu likna en tygskål, fyll den med bomull (bild 6). Jag tvättade upp en gammal kudde som sett sina bästa dagar och använde bomullen från den som material till mina pumpor. Sy nu den sista öppningen på tyget precis som du gjorde i steg 2. En boll liknade form har nu skapats, se bild 7.

sjunde bilden
Sjunde bilden, boll blir pumpa.

Steg 4 ” pyssel gör egna pumpor ”

Nu kommer det avgörande steget för att pysslet ska se ut som en pumpa. Ta en lång garntråd, fäst det i centrum uppe på bollen. Dra därefter tråden utvändigt, tryck in nålen i pumpans centrum i botten så nålen kommer ut i centrum upp till, dra åt hårt. Repetera detta 6 gånger, jämnt fördelat på bollen, fäst sedan tråden. Nu bör din pumpa se ut som bild 8.

Pyssel gör egna pumpor, åttonde bilden
Åttonde bilden, nu börjar det verkligen likna en pumpa.

Steg 5

Ta leran och skapa olika stammar. Jag gjorde tre varianter, se bild 10. En förstärktes med ståltråd i hela dess centrum, dessa sprack redan vid torkningen. De andra två varianterna blev jättebra, där hade jag bara ståltråd i botten (bild 9) för att de skulle bli stabilare vid målningen samt monteringen. När leran torkat, måla dem. Jag använde sprayfärg, men det går lika bra med akrylfärg eller liknande. Låt färgen torka, sen är det bara att montera. Ståltråden ger bra stöd men vill man vara säker på att det håller så sätt även en klick lim från limpistol, se färdiga resultatet bild 1 samt 12. Om man inte vill använda lera kan man ta en naturlig kvist och använda som stam. Bonustips: Av leran som blev över gjorde jag två bonuspumpor, dock ej målade än då dessa är tjocka och tar lite längre tid att torka, se bild 13.

Pyssel gör egna pumpor, nionde bilden
Nionde bilden, stam med ståltråd
Pyssel gör egna pumpor, tionde bilden
Tionde bilden, olika stammar
Pyssel gör egna pumpor, elfte bilden
Elfte bilden, spraymålade stammar
Pyssel gör egna pumpor, tolfte bilden
Tolfte bilden, färdiga resultatet av egengjord pumpa
Pyssel gör egna pumpor, trettonde bilden
Trettonde bilden, pumpor av leran som blev över.

Hoppas ni hade kul medans ni skapade detta pyssel gör egna pumpor. Vill ni gör mer dekor kolla in kärlekstavla samt enhörningstavla. Lycka till med pysslandet!

2 kommentarer på “Pyssel gör egna pumpor

  1. Pingback: Höstpyssel vimpel - Familjen Persson Höstpyssel vimpel

  2. Pingback: Höstinspiration - Familjen Persson Höstinspiration

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.