Pyssel, gör egna pumpor

När butikerna inte har det man vill dekorera med inför hösten, får man vara kreativ istället och pyssla ihop egna pumpor. Jag har hittat min inspiration från Youtube där det finns en hel del videos på hur man gör egna pumpor. Detta är min version på hur man gör egna pumpor.

Pyssel, gör egna pumpor
Bild 1, färdiga resultatet
Pyssel, gör egna pumpor
Bild 2, material

Först behöver man lite material (bild 2): tyg, bomullsgarn, bomull, färg, ståltråd samt lera. Verktyg: limpistol, sax, nål och eventuellt tång. Förutom torktider tar detta pyssel cirka 45 minuter/ pumpa.

Steg 1: Klipp tyget i en rektangel, det funkar jättebra att använda gamla kläder som tygbit (tvätta det först bara). Jag ville ha lite större pumpor, tygmåttet till mina pumpor är: 50 cm x 25 cm. Vik tyget på mitten och sy ihop kortsidorna på rektangeln, se bild 3. Stygnen ska inte vara med i en skönhetstävling, det viktiga är bara att det ska hålla ihop. Jag använde mig av bomullsgarn istället för vanlig sytråd.

Pyssel, gör egna pumpor
Bild 3, rektangel vikt på mitten och kortsidorna ihop sydda.

Steg 2: Vänd tyget ut och in, så det som du precis sydde hamnar inuti din tub. Sy en av de kvarvarande öppna sidorna med glesa upp och ned stygn, fäst ej tråden se bild 4. När du kommit varvet runt, dra i de båda ändarna och putta änden på tyget inåt se bild 5, gör en dubbelknut när det inte går att dra mer.

Pyssel, gör egna pumpor
Bild 4, stygn vid nederkant samt överkant på tyget
Pyssel, gör egna pumpor
Bild 5, putta in tyget och dra åt samt gör en dubbelknut. Repetera i både botten och toppen.
Pyssel, gör egna pumpor
Bild 6, pumpa fylls med bomull

Steg 3: Din tygbit bör nu likna en tygskål, fyll den med bomull (bild 6). Jag tvättade upp en gammal kudde som sett sina bästa dagar och använde bomullen från den som material till mina pumpor. Sy nu den sista öppningen på tyget precis som du gjorde i steg 2. Slutresultatet efter steg 3, är att tyget fyllt med bomull nu ska likna en boll, se bild 7.

Pyssel, gör egna pumpor
Bild 7, boll blir pumpa.

Steg 4: Nu kommer det avgörande steget för att pysslet ska se ut som en pumpa. Ta en lång garntråd, fäst det i centrum uppe på bollen. Dra tråden utvändigt, tryck in nålen i pumpans centrum i botten så nålen kommer ut i centrum upp till, dra åt hårt. Repetera detta 6 gånger, jämnt fördelat på bollen, fäst sedan tråden. Nu bör din pumpa se ut som bild 8.

Pyssel, gör egna pumpor
Bild 8, nu börjar det verkligen likna en pumpa.

Steg 5: Ta leran och skapa olika stammar. Jag gjorde tre varianter, se bild 10. En förstärkte med ståltråd i hela dess centrum, dessa sprack redan vid torkningen. De andra två varianterna blev jättebra, där hade jag bara ståltråd i botten (bild 9) för att de skulle bli stabilare vid målningen samt monteringen. När leran torkat, måla den. Jag använde sprayfärg, men det går lika bra med akrylfärg eller liknande. Låt färgen torka, sen är det bara att montera. Ståltråden ger bra stöd men vill man vara säker på att det håller så sätt även en klick lim från limpistol, se färdiga resultatet bild 1 samt 12. Om man inte vill använda lera kan man ta en naturlig kvist och använda som stam. Bonustips: Av leran som blev över gjorde jag två bonuspumpor, dock ej målade än då dessa är tjocka och tar lite längre tid att torka, se bild 13.

Pyssel, gör egna pumpor
Bild 9, stam med ståltråd
Pyssel, gör egna pumpor
Bild 10, olika stammar
Pyssel, gör egna pumpor
Bild 11, spraymålade stammar
Pyssel, gör egna pumpor
Bild 12, färdiga resultatet av egengjord pumpa
Pyssel, gör egna pumpor
Bild 13, pumpor av leran som blev över.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.