Skriva matsedel och handlingslista

Här är några tips på hur man kan skriva matsedel och handlingslista. 30 minuter samt de tre stegen, är allt som behövs för en hel veckas matplanering. Resten av veckan behöver man inte tänka ”Vad ska vi äta ikväll” en enda gång för det är redan fixat.

Skriva matsedel och handlingslista
Skriva matsedel och handlingslista

Skriva matsedel och handlingslista

Inventera

Allra först börja med inventering. Vad har ni i kylen där bäst före datum snart nått sin gräns? Vad finns i frysen? Finns det något i skafferiet som behöver användas upp? När dessa tre frågor blivit besvarade vet man vad man behöver handla och inte. T.ex. man har ägg och mjölk som går ut då blir det en baconpannkaka (köp bara bacon) eller man har en falukorv i frysen då blir det en ugnsbakad falukorv med hemmagjort potatismos (köp bara mjölig potatis). Vissa måltider löser sig nästan automatiskt när man inventerar först. När man gör detta steg blir det mindre svinn genom att man tar tillvara på det som redan finns.

Planera matsedel

Hur många måltider behövs till nästa handling?, är en viktig fråga eftersom helger eller ledigheter ofta kräver fler planerade måltider. Samt ta hjälp av alla i hushållet för att välja en veckomatsedel som alla gillar. Skriv gärna ner matsedeln någonstans t.ex. på papper eller whiteboard. Skriv så många förslag på luncher/middagar som behövs fram till nästa handling. Vår familjs matsedel är absolut inte huggen i sten, det blir nästan alltid någon maträtt som byter plats. Man har i alla fall handlat hem ingredienserna till måltiderna oavsett dag man använder dem, på så sätt behöver man aldrig stå där med idétorka efter en lång dag.

Vi skriver ner vår veckomatsedel på en whiteboard som vi satt på insidan av en kökslucka, den är från Ge-Kås och kostade 7 kr, här har ni en liknande från Clas Ohlson. Nya whiteboardpennor köper vi billigt på Dollarstore.

Skriva matsedel och handlingslista

När steg 1 och 2 är klara, skriv då handlingslistan. Vad behövs för att komplettera en del recept?, se steg 1. Vad behövs för resterande på veckomatsedeln?, se steg 2. Sen lägger man till frukostmåltider, mellanmål och basprodukter.

Bonustips! För att slippa stå i köket fler gånger för att laga matlådor, se till att 1-3 ggr/vecka dubbla recepten. Man kan till och med tredubbla recepten. Då får man matlådor utan att behöva planera in fler måltider och laga mat.

Klart, lycka till!

Skriva matsedel och handlingslista

1 kommentarer på “Skriva matsedel och handlingslista

  1. Pingback: Serietips - Familjen Persson Perfekt med serietips inför hösten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.