Tunnelväxthus

Tunnelväxthus var en dröm som nu blivit förverkligad. Det ska bli ett sant nöje att skörda närproducerade grönsaker som är KRAV-odlade.

Grundplanen var 10 st pallkragar. I planeringsstadiet insåg vi ganska snart att vi ville odla mycket, dessutom behövde odlingen vara oberoende av väder samt det behövde vara så självgående som möjligt. Ett tunnelväxthus blev den nya planen.

Parallellt med vårat altanbygge pågick även ”projektet odlingsplats”. En liten grävare tog bort mängder av gräsmatta. Ett träd fick en ny plats för att odlingsytan med tunnelväxthuset skulle få en så bra utgångspunkt som möjligt.

Tunnelväxthus, steg 1
12 februari, odlingsytan förbereds

Inköp

Vi valde ett tunnelväxthus från Dancover, som är 3×6,25 meter. Lite dålig monteringsbeskrivning men annars är vi mycket nöjda med materialet. Byggfolietejp är perfekt för att laga skador på tunnelväxthuset. Några spännband och markspiraler ser till att tunnelväxthuset som redan är ordentligt monterat och säkrat står emot extra kraftiga vindbyar. Frön är köpta antingen på Impecta eller Granngården.

Bevattning

Ett Micro-drip system har installerats. Startpaketet hade en sparsam beskrivning och vi fick köpa till extra munstycken, utöver det är vi mycket nöjda. Vattensystemet är kopplat till en regntunna som i sin tur anslutits till ett stuprör. En bevattningskontroll har anslutits till hela bevattningssystemet för optimal användning.

Mellan januari-april pågick utomhusarbetet med växtplatsen, samtidigt pågick förodling inomhus. Vilket var ett spännande projekt att odla i denna skala.

Tunnelväxthus, förodling
Förodling i april

Ramen var enkel att sätta ihop trots den mycket enkla beskrivningen, platsen krävde lite mer funderingar. Under ramen lade vi ett lager makadam. Lagom till uppsättningen av plasten började det blåsa. Som tur var hade vi två barn som kunde hjälpa oss att hålla plasten.

Tunnelväxthus, grund
Mars 2020, ramen till tunnelväxthuset sattes ihop
Tunnelväxthus
Tunnelväxthuset uppsatt

Ett par dagar efter byggnationen så flyttade vi hela tunnelväxthuset lite grann i sidled, samt säkrade vi upp markkjolen ytterligare och förstärkte plasten med spännband för att stå emot hårda vindbyar.

Tunnelväxthuset säkrat

Odlingslådorna byggde vi ihop enkla rektanglar av bra virke. Dessa har vi både i och utanför tunnelväxthuset. Ungefär 150 liter Bokashikompost har grävts ner i marken för att det ska bli så mycket matjord som möjligt. Vi har även köpt extra jord från en bekant, den jorden är uppblandad med kogödsel.

Odlingslådorna monterade
Tunnelväxthus, planteringsytor
Inne i växthuset, det färdiga resultatet

När vi var helt klara med tunnelväxthuset bar vi in odlingslådorna, därefter körde vi in många skottkärror med bra jord. Efter det gjorde vi gången i mitten med markduk och makadam.

Nu återstår det att odla så fort det blivit lite varmare på nätterna.

Vi ser fram emot att skörda i tunnelväxthuset………fortsättning följer!

4 kommentarer på “Tunnelväxthus

  1. Eddy Persson

    Så jättebra. Och vi som bor så nära – bara att hämta färska grönsaker. MUMS.

    Svara
  2. Pingback: Altanbygge, del 1 - Familjen Persson altanbygge och dröm

  3. Pingback: Odlingen i juni 2020 - Familjen Persson Odlingen i juni 2020

  4. Pingback: Odling i tunnelväxthuset 2020 - Familjen Persson Odling i tunnelväxthuset

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.