Nyårsvanor

Nyårsvanor är ett trevligt sätt att införa nya rutiner på. Mål nås tack vare dem nya vanorna.

Vad är skillnaden på nyårslöften och nyårsvanor? Nyårslöften, är egentligen bara slutgiltiga mål. Nyårsvanor, är vägen till sitt slutgiltiga mål som man sedan har vanan att utföra år efter år.

Först läs på om din nyårsvana så man har fakta och kunskap. Därefter börja utöva det en gång i veckan. Utöka det sedan till flera gånger per vecka. Till sist gör man sin nya rutin, dagligen. Det är ingen fara om man gör uppehåll det viktiga är att man återkommer till den goda vanan. Ibland kan nyårsvanor behöva flera år på sig innan det blir naturligt i ens livsstil, börja inte med någon ny vana innan man fått den tidigare vanan att infalla sig naturligt.

Nyårsvanor
Hitta ett hälsosamt sätt att träna på som passar en själv

Tips på nyårsvanor

Miljömedveten. För att lyckas med den vanan ta ett litet steg i taget, om man gör en liten förändring är det bättre än ingenting alls. Välj din egen väg till att bli mer miljömedveten all skillnad är bra skillnad. Kanske börja med att komma ihåg tygkassar när man går och handlar. Därefter bli bättre på att källsortera. Bli mer medveten om konsumtion samt produkter man inhandlar är också bra för miljön t.ex. investera i metall vattenflaskor istället för plastflaskor. Fler tips: dra ut mobilladdare, stäng av elektronik, välj bort köttmåltider ett par gånger i månaden, använd ättika blandat med vatten istället för sköljmedel samt återbruka prylar. Byta ut det miljöförstörande diskmedlet Yes till ett bättre hälsosammare alternativ kan också vara en god idé. Man kan fördjupa sig grundligt i miljömedvetenhet: kanske skaffa sig en elbil, byta elavtal eller inhandla närproducerad mat. Gör miljöval som passar dig.

Hälsomedveten. Man kanske vill att kroppen ska må bättre. Kombinationen av kost och motion är det allra bästa. Men man kanske tycker det blir för mycket med allt på en och samma gång. Börjar t.ex. med kostdelen dvs att läsa på om kost och vad som passar sina egna förutsättningar.

Därefter inför den nya mathållningen. När det blivit en god rutin på näringsintag och mattider, lägg då till fysisk aktivitet. Här kan man också läsa på och framför allt testa olika saker. När man hittat sin favorit aktivitet försök skapa en regelbunden rutin på det. Man kan ha mål i sin hälsoförändring om man gillar milstolpar. Men det allra viktigaste på denna nyårsvana att bara komma igång och lyckas bibehålla den nya livsstilen. Liten förändring är bättre än ingen. Hälsomedvetenvanan kan även vara att man önskar att bli mer medveten om vilka produkter man använder på och i sin kropp t.ex. deodorant.

Vara organiserad praktiskt och tankemässigt

Man kanske aldrig har tagit sig tid att utföra vanan: organiserad. Men känner att det är dags att ta tag i det nu. Man kanske har praktiskt kaos på olika platser i sitt hem och önskar att organisera dessa ställen. Tänk på att man har ett helt år på sig, börja inte i alla rum samtidigt då blir det övermäktigt och skulle det ta längre tid än ett år är det helt okej. Börja med att läsa ”Vilken organiseringskaraktär är du?”. Därefter organisera ett litet område i taget t.ex. en garderob, byrå eller liknade. När man blivit varm i kläderna kanske man tar sig ann ett helt rum, organisera i ett kök.

Men det finns fler sätt att vara organiserad på dvs mentalt. Man kanske är en person som glömmer födelsedagar och viktiga datum, håll utkik efter ’Tankemässigt organiserad’ som publiceras i januari. Se även skriva matsedel och handlingslista för mer inspiration.

Vanan att ta sig tid för sina egenintressen och hobbys. Man kan lätt fastna i livets pussel när veckorna snurrar på i samma mönster. Det är lätt att glömma bort sig själv. Tid kan vara en bristvara och därför prioriteras kanske egenintressen bort men det är en mycket viktig vana för att man ska må bra. Ibland kanske man behöver säga nej till någon eller något och det är helt okej. Tips på hobbys: träning, lägga pussel, läsa böcker, ta ett långt bad, umgås socialt med vänner, odla, bygg lego, baka, se serier, spela spel på PC eller konsol m.m. Ta dig tid för dig själv, det är du värd. Om det bara är 30 minuter per vecka så är det bättre än inget.

Nyårsvanor kan också vara att bli av med en ovana

Det finns mängder av ovanor, alla har vi något som skulle behöva förändras. Första steget är att sluta leva i förnekelse och bli medveten om sin egna ovana. Det hjälper inte att någon annan säger till en, viljan måste komma från en själv. Därefter analysera om det är något som triggar ovanan t.ex. stress. Var sann mot dig själv, ärlig, realistisk och ge inte upp. Ibland kan man behöva stöd av anhöriga eller terapeuter. Rom byggdes inte på en dag, en ovana man haft länge kanske behöver mer än ett år på sig innan den är helt borta och är helt okej.

Detta var några utvalda nyårsvanor, fler tips kan vara t.ex. bli bättre på att ta hand om tvätt, bädda rent i sängen oftare samt ge komplimanger mer frekvent. Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.