Tankemässigt organiserad

Vad är tankemässigt organiserad? Det är när man planerar saker mentalt och på så sätt är man mer förbered samt inte glömmer bort något.

För att lyckas med tankemässigt organiserad, behöver man några underlättande redskap och praktiska rutiner. Dock behöver man inte ha socialamedier för att lyckas. I detta inlägg finner ni tre digitalaverktyg, säsongsuppdelning samt synktimman som underlättar när man önskar att ligga steget före i vardagen. Tips! Börja inte med alla redskap nedanför samtidigt, då blir det övermäktigt. Ta en sak i taget, när det är etablerat och bra rutin på det, testa då någon ny kategori ni vill införa.

Tre digitalaverktyg som hjälper er att vara tankemässigt organiserade

Digitalkalender. Denna typen av kalender kan kopplas ihop med flera personer. T.ex. har jag och maken tillgång till samma digitalakalender och på så sätt ser vi allt som händer i våran vardag, båda kan också lägga in saker samt ta bort händelser. Har man inget sådan app i sin smartphone finns det ett stort gratis utbud i play butiken eller app store. I digitalkalender kan man lägga in födelsedagar, tandläkarbesök, semester, scheman, fritidsaktiviteter m.m. Det finns också funktionen påminnelsealarm, som man kan anpassa helt efter önskemål. Om man inte önskar digitalkalender, investera då i en fysisk portabel kalender som uppfyller era krav, som ni alltid kan bära med er.

Memo och anteckningar. Har man inget sådant i sin smartphone finns det ett stort gratis utbud på play butiken eller app store. Här kan man skriva inköpslistor, presentlistor, att göra-listor, kom ihåg-listor, packlistor m.m. Om man inte önskar digitala anteckningar kan ett tips vara att använda sig av Post-it lappar. Skriv gärna i prioriteringsordning på fysiska lappar, det underlättar.

Tankemässigt organiserad
Tankemässigt organiserad

Nedräkningsapp. Använd både som nedräkning och räkning överlag. Apparna har olika funktioner och finns i ett stort gratis utbud på play butiken eller app store. Den nedräkningsapp jag använder, där kan man räkna dagligen, varje vardag, veckovis, månadsvis samt årsvis. Som nedräkningsfunktion kan det passa att användas till: bröllopsdag, förlossningsdatum, resedatum m.m. Man kan också använda det som ett startdatum, då står det ett plustecken före siffrorna. T.ex. om man vill räkna hur många dagar man tränat eller har haft tandställning m.m.

För att vara ännu mer tankemässigt organiserad gör olika saker på året dvs mörka månaderna och ljusa månaderna

Tankemässigt organiserad är man hela året men ett tips är att utöva det lite extra vintertid då man naturligt är mer inomhus och stillasittandes. Mörka månaderna: oktober-mars passa på att läsa, förbereda samt planera. Ljusa månaderna: april-september är det mycket socialt umgänge och utomhusaktiviteter. Nedan finns en liten kort sammanfattning om uppdelningen.

  • Mörka månaderna: Förbered för julen i god tid, rensa bilder på telefonen, gör fotoböcker, organisera fysisk i hemmet, planera semester och liknande, planera renovering och projekt (fem tips inför renovering), gör inomhusprojekt som negligeras på sommaren, baka och gör långkok dvs fyll frysen, läs på om olika saker t.ex. ekonomi m.m.
  • Ljusa månaderna: Socialt umgänge sker mer dessa månader, gör utomhusaktiviteter som man inte kan göra på vintern, mycket planering är förberett så det är egentligen bara att åka i väg på semester och liknande. Njut av solen och det fina vädret.

Synktimman med familjen en gång i veckan gör att man ligger steget före i vardagen

Synktimman kan innebära varierande saker för olika hushåll. I stora drag handlar det om att förbereda för kommande vecka och är ett bra komplement till dem andra tipsen. Lördagar eller söndagar är att föredra denna aktivitet.

I vår familj innebär det att kolla i den digitalakalendern på söndagar dvs vad som händer kommande vecka t.ex. något som rör flera familjemedlemmar, barnen behöver veta om det är tandläkarbesök eller någon extra aktivitet för barnens del. Packa måndagens väskor ingår också i synktimman. Utöver det gör vår familj även en snabbstädning på söndagar. Mellan 15-45 minuter tar det och detta är för att man ska slippa sådant när det är skol- och arbetsdagar. Om något behöver tas fram ur frysen till kommande dag dvs matlådor eller ingredienser till middag tar vi fram det under synktimman.

Testa gärna att göra en synktimma en gång i veckan och se vad ert hushåll har för behov att göra på söndagar för att underlätta era skol- och arbetsdagar. Kanske önskar ert hushåll att skriva matsedel och handlingslista för kommande vecka under synktimman. Kika även på inlägget nyårsvanor för fler tips.

Lycka till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.